Trichet cere statelor din zona euro să aplice rapid măsurile anticiriză convenite în iulie

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut guvernelor statelor din zona euro să aplice rapid măsurile anticriză convenite în iulie şi a confirmat, pentru prima dată, că BCE cumpără obligaţiuni, potrivit cotidianului Financial Times.

122 afișări
Imaginea articolului Trichet cere statelor din zona euro să aplice rapid măsurile anticiriză convenite în iulie

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem prezenţi pe piaţa secundară", a spus Trichet, într-un interviu acordat postului de de radio Europe 1.

El nu a confirmat ce tip de obligaţiuni cumpără BCE sau cât timp va continua această intervenţie. Traderii de pe pieţele financiare au afirmat, luni, că BCE a cumpărat titluri emise de Italia şi Spania în valoare de mai multe miliarde de euro.

Preşedintele BCE, care îşi încheie mandatul la sfârşitul lunii octombrie, a declarat că liderii europeni trebuie să implementeze "cât mai rapid posibil" deciziile luate la reuniunea din iulie. Participanţii la summit au convenit un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia şi autorizarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, fondul de salvare al zonei euro, să cumpere obligaţiuni pentru a sprijini preţul acestora.

Cumpărarea de obligaţiuni reprezintă cel mai important pas al BCE în încercarea de a controla criza de încredere din zona euro şi aduc instituţia pe piaţa datoriilor din Italia, cea mai mare din zona euro, pentru prima dată. Măsura intensifică totodată temerile că BCE şi-ar putea compromite independenţa, deoarece a acţionat numai după ce a obţinut promisiuni politice de reformă din partea Italiei şi Spaniei.

La informaţiile că BCE a insistat pentru reduceri de cheltuieli şi reforme economice în Italia, Trichet a răspuns doar că banca se află "în dialog permanent cu toate ţările europene".

BCE a acumulat, prin achiziţii, obligaţiuni în valoare de 74 miliarde de euro după ce a început intervenţia pe pieţe anul trecut.

Trichet a afirmat că achiziţiile de obligaţiuni reprezintă "o măsură neconvenţională", însă sunt în esenţă un instrument de politică monetară al BCE, care contribuie la atingerea obiectivelor indicate prin deciziile de politică monetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici