Trichet: Redresarea economică a zonei euro va continua, pieţele dau semne de normalizare

Redresarea economică din zona euro va continua în a doua jumătate a acestui an, iar pieţele monetare dau semne de normalizare, a declarat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, după ce instituţia a menţinut dobânda cheie aproape de zero.

28 afișări
Imaginea articolului Trichet: Redresarea economică a zonei euro va continua, pieţele dau semne de normalizare

Trichet: Redresarea economică a zonei euro va continua, pieţele dau semne de normalizare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trichet a afirmat totodată, înaintea reuniunii de vineri a liderilor financiari din G7 şi a unui summit mai larg al FMI de la Washington că ratele "dezordonate" de schimb valutar pot afecta stabilitatea economică.

"Redresarea ar trebui să continue într-un ritm moderat în al doilea semestru", a afirmat Trichet în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară.

El a avertizat însă că incertitudinile economice se menţin.

Date pozitive recente din state precum Germania, ca cele privind comenzile industriale şi producţia, vor determina BCE să menţină prognozele economice.

Trichet a mai spus că decizia de săptămâna trecută a băncilor de a recurge mai puţin la împrumuturile de la BCE arată că pieţele monetare încep să funcţioneze normal.

Băncile au împrumutat săptămâna trecută cu mult sub aşteptările BCE, confirmând astfel tendinţa din septembrie, ceea ce sugerează că instituţiile financiare au o capacitate crescută de finanţare pe piaţă.

Din acest motiv, BCE ar putea retrage sprijinul dat instituţiilor financiare, în 2011, mai degrabă mai devreme decât mai târziu.

În privinţa ratelor de schimb valutar, Trichet crede că acestea ar trebui să reflecte fundamentele economice, modificările dezordonate de curs având implicaţii negative asupra stabilităţii economice şi financiare.

Prin condiţiile mai stricte de pe piaţa monetară, politica BCE merge într-o direcţie diferită comparativ cu strategia altor bănci centrale, iar analiştii anticipează că acest fapt va exercita presiuni de apreciere a euro.

Euro a urcat joi la 1,3997 dolari pe unitate, maximul ultimelor opt luni faţă de moneda americană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici