Udrea: Trebuie corectat faptul că proiectele cu fonduri europene sunt finanţate în ordinea depunerii

Ministrul Elena Udrea a declarat, joi, că un aspect care trebuie corectat în ceea ce priveşte programele cu fonduri europene este acela că, de multe ori, din cauză că acestea sunt finanţate în ordinea în care au fost depuse, apar proiecte foarte importante care nu mai ajung să primească finanţare.

192 afișări
Imaginea articolului Udrea: Trebuie corectat faptul că proiectele cu fonduri europene sunt finanţate în ordinea depunerii

Elena Udrea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Elena Udrea a spus că au fost identificate pe parcursul derulării POR "o mulţime de deficienţe care au fost generate încă din negocierea acestui program, din lipsă de experienţă".

Ea a spus însă că experienţa acumulată va fi folosită pentru următorul buget european şi pentru următoarele programe care vor fi iniţiate din bugetul european.

"Sunt lucruri care în mod cert pot merge mai bine şi ne vom asigura că ceea ce am învăţat gestionând POR în perioada 2009-2012 ne va fi de mare folos pentru a stabili ceea ce se va întâmpla din 2014 până în 2020. Astăzi, proiectele care se finanţează din POR - şi cred că asta este situaţia la toate programele operaţionale - se aprobă în ordinea în care au fost depuse.

Acest criteriu face ca, de multe ori, proiecte de mai mare importanţă şi utilitate să nu ajungă să fie finanţate pentru că finanţarea merge spre proiecte care îndeplinesc absolut toate criteriile din legislaţia europeană, dar care nu au aşa mare impact pentru comunitatea în care se dezvoltă. Acesta este doar un aspect care trebuie corectat în perioada următoare, dar sunt şi altele", a spus ministrul Dezvoltării şi Turismului.

Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor prin POR gestionat de Ministerul Dezvoltării, iar facturile de aproximativ 200 milioane de euro ar putea fi decontate până la finele anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici