UE şi FMI vor acorda Irlandei un împrumut de 80-90 miliarde euro

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au convenit să acorde Irlandei un împrumut de urgenţă de 80-90 miliarde euro, iar oficialii celor trei părţi au început luni dimineaţă să pună la punct detaliile acordului, în timp ce guvernul de la Dublin finalizează un buget de austeritate.

49 afișări
Imaginea articolului UE şi FMI vor acorda Irlandei un împrumut de 80-90 miliarde euro

Prim-ministrul Irlandei Brian Cowen şi ministrul Finanţelor Brian Lenihan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negocierile care au început joi la Dublin, între experţii UE şi FMI şi guvernul local, au dat naştere duminică la o înţelegere pentru un program de finanţare externă de 80-90 miliarde euro, care are ca principale obiective soluţionarea crizei bancare şi reducerea deficitului bugetar din Irlanda.

Oficialii speră că decizia va stabiliza pieţele financiare, unde dobânzile plătite de statul irlandez pentru împrumuturi au crescut la niveluri uriaşe, propagând un val de îngrijorare în zona euro, îndeosebi în privinţa Portugaliei şi Spaniei, state care au de asemenea deficite şi datorii mari.

Guvernul Irlandei pregăteşte totodată un program de austeritate pe patru ani, care ar putea fi prezentat la începutul acestei săptămâni şi vizează probabil reducerea deficitului bugetar cu 15 miliarde euro.

Executivul de la Dublin a anunţat încă din luna octombrie că lucrează la un pachet de reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe menite să taie deficitul bugetar record. Costurile de împrumut au continuat însă să urce, un acord de finanţare externă cu participarea FMI devenind inevitabil.

Printre măsurile cuprinse în programul de austeritate s-ar putea număra o nouă taxă pe proprietate şi tăieri ale unor beneficii şi servicii sociale. Totodată, reducerile de impozit aplicate populaţiei cu venituri mari ar putea să dispară.

Irlanda este cel de-al doilea stat din zona euro care intră într-un acord cu FMI, după ce Grecia a semnat în luna mai pentru un program de finanţare externă de 110 miliarde euro de la UE şi creditorul de la Washington.

Un plan de restructurare a băncilor irlandeze este considerat elementul central al programului internaţional de "bailout", iar ministrul Finanţelor, Brian Lenihan, a declarat duminică într-o conferinţă de presă că instituţiile de credit locale vor deveni "semnificativ mai mici" şi ar putea vinde active care nu au legătură cu operaţiunile de bază.

Comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Olli Rehn, a afirmat că experţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI vor pregăti până la sfârşitul lunii noiembrie un pachet de împrumuturi pe trei ani.

Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, a anunţat la rândul său că va participa la efort cu un ajutor bilateral de şapte miliarde lire (8,15 miliarde euro) pentru Irlanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici