Un gigant american a fost iertat de o amendă de aproape un miliard de euro

În 2018, CE aplicase gigantului american Qualcomm o amendă de 997 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă.

639 afișări
Imaginea articolului Un gigant american a fost iertat de o amendă de aproape un miliard de euro

Celor de la Qualcomm, multinaţionala americană activă în producţia de programe pentru calculator şi, mai ales, cipuri pentru telefoane mobile, li s-a anulat o amendă de aproape un miliard de eurp.

Compania americană a scăpat de amendă, după ce Tribunalul UE a anulat decizia prin care Comisia Europeană, în 2018, a aplicat o amendă de 997 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă.

Bruxelles-ul acuză Qualcomm că îi împiedică pe rivali să concureze pe piaţă făcând plăţi semnificative către un client-cheie, atât timp cât acesta nu a cumpărat de la rivali. Un comportament care este în detrimentul concurenţei şi care pune sub semnul întrebării Apple. Este contestat acordul semnat în 2011 între cele două grupuri, conform căruia Qualcomm s-a angajat să facă „plăţi semnificative” către compania Apple, cu condiţia ca aceasta din urmă să folosească doar chipset-uri Qualcomm în dispozitivele sale „iPhone” şi „iPad”. Un acord reînnoit în 2013 până în 2016.

Apple nu avea alte soluţii

Judecătorii luxemburghezi nu au respis doar acuzaţia executivului UE, ci contestă conduita Comisiei Europene. Au fost constatate „diversele nereguli procedurale care afectează dreptul la apărare” ale Qualcomm.

Mai exact, Community Antitrust nu ar fi colectat informaţiile referitoare la dosarul deschis aşa cum ar fi trebuit. Nu a efectuat cercetări şi verificări ale cauzei, „nu a respectat în totalitate obligaţia privind, în special, desfăşurarea de întâlniri şi conferinţe telefonice cu terţii”.

Judecătorii luxemburghezi notează că Apple nu avea alternative tehnice la chipset-urile LTE de Qualcomm pentru majoritatea cerinţelor sale în perioada luată în considerare”. În esenţă, Apple nu ar fi putut găsi alternative la produsele tehnologice de care avea nevoie de la alţi furnizori decât Qualcomm

Instituţia condusă de von der Leyen are la dispoziţie două luni şi 10 zile pentru a face apel la Curte împotriva deciziei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici