Un oficial BCE se declară "iritat" de comentarii ale Angelei Merkel privind moneda euro

Moneda euro nu este "într-o situaţie serioasă", aşa cum a afirmat Angela Merkel, a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul băncii Austriei şi membru în consiliul Băncii Centrale Europene (BCE), care s-a arătat "iritat" de comentariile cancelarului german, transmite Reuters.

22 afișări
Imaginea articolului Un oficial BCE se declară "iritat" de comentarii ale Angelei Merkel privind moneda euro

Un oficial BCE se declară "iritat" de comentarii ale Angelei Merkel privind moneda euro (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Merkel a afirmat marţi seară că euro este într-o "situaţie excepţional de serioasă".

"Mă irită. Nu se face diferenţa între euro ca monedă şi problemele statelor individuale din zona euro. Euro nu este în pericol. Anumite state sunt", a spus Nowotny.

El a adăugat că Portugalia nu poate fi comparată din punct de vedere economic cu Irlanda şi Grecia, însă situaţia volatilă de pe pieţe creează un risc de revărsare a crizei.

"În privinţa factorilor economici, Portugalia nu poate fi comparată cu celelalte ţări. Dar trebuie să spunem că economia în general este în mare măsură influenţată de psihologie, iar pieţele acţionează uneori în moduri exagerate, în panică. În acest sens, există un risc, deci este important ca Irlanda să fie stabilizată şi să se elimine efectele de revărsare", a arătat oficialul BCE.

Întrebat dacă este corect că unele bănci au cumpărat obligaţiuni de stat cu bani de la BCE fără a suporta vreun risc, Nowotny a arătat că această situaţie reprezintă o problemă.

Un alt membru al consiliului BCE, Axel Weber, a declarat luni că deţinătorii de obligaţiuni din sectorul privat ar trebui să participe la stiuaţiile de "bailout" (intervenţie financiară pentru salvarea de la faliment a unei companii sau a unui stat).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici