Un procentaj mai ridicat de femei în conducerea băncilor duce la asumarea de riscuri mai mari

Imaginea femeilor de manageri precauţi, care sugerează o probabilitate mai redusă de a irosi fondurile unei bănci, este complet greşită, iar politicienii ar trebui ţină cont de acest fapt, potrivit unui studiu publicat de Bundesbank.

174 afișări
Imaginea articolului Un procentaj mai ridicat de femei în conducerea băncilor duce la asumarea de riscuri mai mari

Un procentaj mai ridicat de femei în conducerea băncilor duce la asumarea de riscuri mai mari (Imagine: Shutterstock)

Schimbările în conducerea băncilor în urma cărora creşte procentajul de directori femei "conduc la un comportament de afaceri mai riscant", au concluzionat autorii unui amplu studiu privind sectorului financiar german, publicat de banca centrală (Bundesbank), citat de Financial Times.

De asemenea, echipele de directori mai tineri cresc asumarea de riscuri, în timp ce o prezenţă mai ridicată a directorilor cu doctorate are un efect opus.

Rezultatul studiului este contrar imaginii larg acceptate a probabilităţii mai reduse privind asumarea de riscuri în cazul femeile manageri şi ar putea crea controverse. Ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, se numără printre politicienii europeni care susţin măsuri mai ferme pentru a creşte reprezentarea femeilor în conducerea companiilor.

Astfel de presiuni politice sunt bazate pe ideea egalităţii între bărbaţi şi femei, notează autorii studiului, însă impactul asupra comportamentului de afaceri al companiilor este discutat prea puţin.

Autorii studiului sunt Allen N. Berger, de la University of South California, Thomas Kick, de la Bundesbank, şi Klaus Schaeck, de la Bangor University. Chiar dacă a publicat studiul, Bundesbank a afirmat, marţi, că rezultatele "nu reflectă în mod obligatoriu punctele de vedere ale Bundesbank sau ale angajaţilor băncii".

În consiliul director al Bundesbank, format din şase persoane, se află o singură femeie.

Studiul a analizat echipele de directori de la bănci germane în perioada 1994-2010, iar rezultatele controversate ar putea fi explicate prin faptul că femeile directori "tind să aibă semnificativ mai puţină experienţă" faţă de omologii lor brăbaţi. Experienţa mai redusă alimentează asumarea de riscuri.

O altă explicaţie ar fi că includerea femeilor în consiliile de directori tinde să strice atmosfera prietenoasă. Diferenţele de experienţă şi valori ale membrilor conducerii poate creşte potenţialul de conflict în cadrul gupului şi poate afecta luarea deciziilor, notează autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici