Uniunea Europeană: Proiectele de buget ale Italiei, Lituaniei şi Austriei riscă să încalce regulile europene

Proiectele de buget pentru 2016 ale Italiei, Lituaniei şi Austriei riscă să încalce reglementările europene referitoare la cheltuielile publice, a avertizat marţi Comisia Europeană, care cere revizuirea planurilor pentru respectarea ţintelor UE, relatează MarketWatch.

525 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană: Proiectele de buget ale Italiei, Lituaniei şi Austriei riscă să încalce regulile europene

Uniunea Europeană: Proiectele de buget ale Italiei, Lituaniei şi Austriei riscă să încalce regulile europene (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Anunţul Comisiei Europene are loc la o lună după ce instituţia a emis un avertisment similar în cazul Spaniei, care a depus proiectul de buget mai devreme.

Evaluările publicate marţi de Comisie fac parte din noul sistem al zonei euro pentru supravegherea planurilor bugetare ale statelor din uniunea monetară, al cărui obiectiv principal este ţinerea sub control a cheltuielilor publice.

Autorităţile de la Bruxxeles evaluează proiectele de buget înainte ca acestea să fie aprobate de Parlamentele naţionale. Dacă identifică probleme majore, autorităţile UE pot emite recomandări oficiale care pot conduce la amendarea guvernelor care refuză să le respecte.

În urma evaluării finanţelor publice ale statelor zonei euro, Comisia apreciază că îndatorarea şi deficitele bugetare din regiune vor scădea în 2016.

În baza bugetelor prezentate de statele membre, îndatorarea va scădea de la 91,1% din PIB în 2015 la 90% din PIB în 2016.

"Pentru prima oară de la declanşarea crizei, vedem că datoriile publice încep să scadă. Este important ca guvernele să continue implementarea unor politici fiscale responsabile, iar unele dintre acestea să continue curăţarea finanţelor publice”, potrivit CE.

UE a introdus în 2013 reguli bugetare noi, mai stricte, pentru ţările care folosesc euro, ca reacţie la criza datoriilor care a pus în pericol viitorul uniunii monetare.

Procedura trebuie să fie aprobată de miniştrii de Finanţe, care se vor reuni pe 23 noiembrie în acest scop.

Potrivit regulilor UE, deficitul trebuie să fie sub 3% din PIB, iar datoria publică de maximum 60% din PIB. Există şi excepţii, în cazul unor evenimente considerate în afara controlului statului.

În urma solicitărilor guvernelor UE, Comisia a anunţat marţi că impactul bugetar al numărului excepţional de mare de refugiaţi va fi luat în considerare în evaluarea posibilelor deviaţii de la regulile bugetare, în 2015 şi 2016.

Din cauza crizei refugiaţilor, miniştrii de Finanţe au spus în septembrie că vor ca banii cheltuiţi din acest motiv să nu fie incluşi în calculul deficitului bugetar.

Pentru Austria, care s-a confruntat cu un mare număr de refugiaţi, Comisia a precizat că în cazul în care actualele estimări referitoare la impactul crizei sunt excluse din analiza bugetului, devierea prognozată a bugetului nu mai este semnificativă”.

Potrivit CE, bugetele Estoniei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei şi Slovaciei respectă reglementările UE.

Bugetele Belgiei, Finlandei, Letoniei, Maltei, Franţei, Irlandei şi Sloveniri respectă în mare aceste reguli.

Cipru şi Grecia nu au prezentat bugetele pentru evaluare întrucât se află în cadrul unor programe de susţinere financiară, în timp ce Portugalia a amânat să facă acest lucru din cauza alegerilor generale din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici