Veniturile bugetului consolidat scad cu 3,4 mld. lei, iar cheltuielile doar cu 714 mil. lei

Veniturile estimate la bugetul consolidat scad la rectificare cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse doar cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuări de venituri fiind la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, Guvernul bazându-se pe resurse suplimentare din creşterea TVA.

58 afișări
Imaginea articolului Veniturile bugetului consolidat scad cu 3,4 mld. lei, iar cheltuielile doar cu 714 mil. lei

Veniturile bugetului consolidat scad cu 3,4 mld. lei, iar cheltuielile doar cu 714 mil. lei (Imagine: Mediafax Foto)

Modificări de venituri au fost calculate pentru bugetul de stat (+1,94 miliarde lei), bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale (-3 miliarde lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (+ 1,88 miliarde lei), bugetul asigurărilor pentru şomaj (-370,3 milioane lei), bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (+1,8 miliarde lei), bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii (+ 2,39 miliarde lei), bugetul fondurilor externe nerambursabile (+ 8,8 milioane lei), bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (+1,1 milioane lei), sume care se consolidează (-8 miliarde lei), conform proiectului primei rectificări bugetare din acest an, obţinut de MEDIAFAX.

La capitolul cheltuieli vor fi efectuate modificări la bugetul de stat (+3,86 miliarde lei), bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale (-3 miliarde lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (+1,87 miliarde lei), bugetul asigurărilor pentru şomaj (+1,18 miliarde lei), bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (+1,82 miliarde lei), credite externe acordate ministerelor (+45,5 milioane lei), bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii (+2,09 miliarde lei), bugetul fondurilor externe nerambursabile (+8,8 milioane lei), bugetul trezoreriei statului (-205,2 milioane lei), bugetul CNADNR (+1,1 milioane lei), titluri de despăgubire emise de ANRP (-100 milioane lei), sume care se consolidează (-8 miliarde lei), cheltuieli de natura datoriei publice incluse în buget (-196,9 milioane lei).

Guvernul anticipează colectări mai reduse din impozit pe profit (-827 milioane lei, cauzat, în principal, de nivelul scăzut al profitabilităţii în sistemul bancar reflectată de reducerea dinamicii creditelor acordate de băncile comerciale şi creşterea provizioanelor), alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice (-405,5 milioane lei), impozit pe venit (-1,08 miliarde lei, scădere cauzată, în principal, de reducerea câştigului salarial mediu brut prognozat, precum şi a numărului mediu de salariaţi faţă de proiecţiile iniţiale), accize (-1,43 miliarde lei, diminuare cauzată, în principal, de reducerea consumului şi scăderea volumului producţiei în sectoarele accizabile).

Executivul se bazează în schimb pe încasări suplimentare din taxa pe valoarea adăugată (+ 1,4 miliarde lei), majorare bazată pe creşterea cotei standard a TVA de la 19% la 24%.

Guvernul mai aşteaptă venituri suplimentare şi din donaţii, de 1,32 miliarde lei, din care 454,6 milioane lei reprezintă sume rămase necontractate din Facilitatea Schengen, 874 milioane lei reprezintă sume donate la bugetul de stat de către companii cu capital majoritar de stat, constituite din profitul anilor precedenţi şi rezultate din vânzarea activelor şi a participaţiilor deţinute la filiale.

Pentru întregul an se estimează o reducere în termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7-1,9%, comparativ cu creşterea de 1,3% avută în vedere la fundamentarea bugetului iniţial, şi un deficit bugetar de 6,8%, faţă de 5,9% iniţial.

Bugetul a fost construit iniţial pe venituri totale de 168,85 miliarde lei, inclusiv fondurile UE, şi cheltuieli de 200,76 miliarde lei, iar produsul intern brut era estimat la 538,9 miliarde lei. În acordul cu FMI, care nu ia în calcul sumele de la UE, veniturile estimate pentru acest an sunt de 161,8 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici