Vezi aici cât ar pierde statul din reducerea TVA la alimentele de bază

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD-PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional.

21 afișări
Imaginea articolului Vezi aici cât ar pierde statul din reducerea TVA la alimentele de bază

Vezi aici cât ar pierde statul din reducerea TVA la alimentele de bază (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Cele cinci mari sectoare din industria alimentară care ar putea bebeficia de un TVA de 5% însumează vânzări la raft de peste 5,5 miliarde de euro anual potrivit datelor ZF care iau în calcul volumele de vânzări de pe aceste pieţe, preţul mediu la raft, care include un TVA de 24% în prezent.

La vânzări de 5,5 mld. euro cu TVA-ul actual, statul încasează peste un miliard de euro.

În cazul în care laptele, uleiul, carnea, pâinea şi zahărul ar avea un TVA de 5%, statul ar pierde anual încasări de cel puţin 850 de milioane de euro, în condiţiile în care consumul s-ar situa la acelaşi nivel cu cel actual.

Datele ZF legate de valoarea acestor pieţe a inclus în categoria cărnii şi mezelurile, o piaţă de 1,2 miliarde de euro anual, şi a luat în calcul doar piaţa legală, respectiv comerţul derulat prin intermediul marilor reţele de magazine şi cel tradiţional.

Citeşte mai multe despre reducerea TVA la alimente de bază pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici