Vezi aici previziunile managerilor pentru octombrie-decembrie

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada octombrie-decembrie o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, relativă stabilitate în servicii, reducere moderată în comerţul cu amănuntul şi scădere în sectorul de construcţii în raport cu cele trei luni anterioare.

21 afișări
Imaginea articolului Vezi aici previziunile managerilor pentru octombrie-decembrie

Vezi aici previziunile managerilor pentru octombrie-decembrie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare (-10% la întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi).
Unele activităţi vor înregistra un declin mai accentuat decât pe total, respectiv fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, precum şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -43%, -26% şi, respectiv, -26%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -39%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -38%).

Managerii estimează de asemenea şi o diminuare a numărului de salariaţi (sold conjunctural -32%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste.
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna octombrie 2010 o scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%).
Volumul total al vânzărilor de mărfuri şi comenzile adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor avea o tendinţă de reducere moderată (sold conjunctural -15%, respectiv -10%).

Totodată, angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni o diminuare a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -6%), în timp ce preţurile vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +29%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). În acest sector se previzionează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -15%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de stabilitate (sold conjunctural +5%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici