Vicepreşedinte BEI, în centrul unui scandal de corupţie care afectează Partidul Socialist spaniol

Vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii Magdalena Alvarez se află în centrul unui scandal de corupţie care afectează Partidul Socialist din Spania, legat de deturnarea unor fonduri destinate unui program social, justiţia stabilind în cazul acesteia o cauţiune civilă de 30 milioane euro.

115 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte BEI, în centrul unui scandal de corupţie care afectează Partidul Socialist spaniol

Vicepreşedinte BEI, Magdalena Alvarez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cazul a devenit unul din simbolurile folosite de presa spaniolă, când este vorba despre ilegalităţile comise de partidele politice.

Partidul Socialist al Andaluziei este vizat de o anchetă a justiţiei de la începutul anului 2011, privind posibila deturnare, în perioada 2001-2010, a milioane de euro prin intermediul unui fond public destinat susţinerii financiare a unor persoane sau companii beneficiare de programe sociale.

Potrivit presei, suma deturnată ar putea depăşi 140 de milioane de euro.

Magistratul care instrumentează cazul, Mercedes Alaya, vrea să afle dacă o parte din fondurile programului au fost alocate fraudulos unor persoane sau companii apropiate Partidului Socialist care nu erau incluse în programe sociale, sau vărsate sub formă de comisioane unor intermediari sau unor sindicate, precum UGT şi Comisiones Obreras, cele mai mari din ţară.

Magdalena Alvarez a fost ministru socialist al Lucrărilor Publice în perioada 2004-2009 şi a plecat ulterior la BEI.

Ea a fost pusă sub acuzare în iulie 2013, alături de 20 de alte persoane, pentru deturnare şi delapidare de fonduri în perioada în care a fost consilier economic şi financiar în guvernul andaluz, între august 1994-februarie 2004.

Ea este suspectată că a fost promotorul, împreună cu alte persoane, a procesului ilegal de acordare de ajutoare sociale de către guvernul Andaluziei, în perioada 2001-2011, prin intermediul înfiinţării unui fond.

Judecătorul care instrumentează cazul a impus o cauţiune civilă de 29,56 de milioane de euro Magdalenei Alvarez, pentru implicarea sa în acest caz, în baza ajutoarelor plătite în perioada 2001-2004, estimate la 177,4 milioane de euro.

Alvarez a declarat că va face apel la această măsură pe care o consideră total disproporţionată, ea refirmând că este nevinovată. Ea a arătat într-un comunicat că judecătorul recunoaşte faptul că utilizarea banilor din acel fond nu a fost în responsabilitatea ei.

Principalii suspecţi în acest scandal sunt un fost consilier pentru Muncă în guvernul Andaluz, Antonio Fernandez, şi Javier Guerrero, fost director general.

Din totalul de 143 de persoane inculpate, pentru 72 au fost stabilite cauţiuni civile în valoare cumulată de 2,859 miliarde de euro.

Succesorul lui Alvarez în guvernul regiunii andaluze în perioada 2004-2009, Jose Antonio Grinan, şi-a anunţat demisia de la conducerea regiunii, în iulie 2013.

Grinan beneficiază de imunitate parlamentară şi nu au putut fi inculpat.

Andaluzia, singura regiune spaniolă carre mai este guvernată de un partid de stânga, se opune guvernului central, în special cu un plan de combatere a puterii băncilor în faţa micilor proprietari îndatoraţi.

BEI a anunţat într-un comunicat că urmăreşte îndeaproape cazul în care este implicată Alvarez şi că respectă prezumţia de nevinovăţie a acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici