Voinea: Democraţia nu e o gradină în care cresc morcovi. În Ucraina nu poţi aplica "stick and carrot"

Apărarea democraţiei şi a valorilor europene nu se realizează prin paradigma "sticks and carrots", iar o astfel de politică nu poate fi aplicată în cazul Ucrainei, întrucât democraţia nu este o grădină în care cresc morcovi, poziţie exprimată la ECOFIN de ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

119 afișări
Imaginea articolului Voinea: Democraţia nu e o gradină în care cresc morcovi. În Ucraina nu poţi aplica "stick and carrot"

Voinea: Democraţia nu e o gradină în care cresc morcovi. În Ucraina nu poţi aplica "stick and carrot" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"La ultimul consiliu ECOFIN la care am participat am fost puţin surprins de atitudinea de tip sticks and carrots a Comisie Europene, în primul rând când s-a pus problema sprijinului financiar pentru Ucraina. O mulţime de condiţionalităţi puse în avans pentru finanţarea Ucrainei. Am spus acolo că democraţia, după părerea mea, nu este o grădină în care cresc morcovi", a spus Voinea la conferinţa Aspen organizată la BNR.

Realizând că auditorul nu este foarte lămurit de ceea ce doreşte să spună, Voinea a completat "Mă rog, în engleză sună mai bine".

"Democracy is not a garden to harvest carrots. Democracy is not a forest to take sticks out of it. Nu trebuie să discutăm în paradigma sticks and carrots atunci când vorbim despre democraţie şi despre valori europene. De aceea, o anume flexibilitate bugetară până la urmă pentru a, practic, pentru a susţine valorile europene, nu este ceva de speriat", a precizat Voinea.

Metoda "morcov şi băţ" presupune utilizarea complementară a motivării prin recompensă şi pedeapsă. Termenul este consemnat pentru prima dată în 1876 şi provine de la metoda tradiţională alternativă de a mână un măgar: fie ţinându-i un morcov în faţă, fie prin lovire cu un băţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici