Volumul afacerilor din comerţul auto a crescut în august faţă de iulie, dar a scăzut faţă de august 2009

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în august, faţă de iulie, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 2,6% şi, respectiv, cu 0,6%, dar a scăzut cu până la 7,6% faţă de aceeaşi lună din 2009, potrivit datelor INS.

13 afișări
Imaginea articolului Volumul afacerilor din comerţul auto a crescut în august faţă de iulie, dar a scăzut faţă de august 2009

Volumul afacerilor din comerţul auto a crescut în august faţă de iulie, dar a scăzut faţă de august 2009 (Imagine: Rayvan Chirita/Mediafax Foto)

În acelaşi timp, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a avut în august, faţă de luna precedentă, o creştere de 2% ca serie brută, dar a scăzut uşor, cu 0,9%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de aceeaşi lună din 2009, volumul afacerilor pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a avansat cu 11,4% ca serie brută şi cu 13% ca serie ajustată.

Majorarea volumului afacerilor din comerţul auto în august, faţă de iulie, s-a datorat în principal creşterilor din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+4%) şi din comerţul cu autovehicule (+3,1%). Scăderi s-au înregistrat în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (- 4,7%) şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-4,8%).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, avansul din august 2010 faţă de luna precedentă, a provenit în principal de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+3,4%) şi jocurilor de noroc (+1,7%). Scăderi s-au înregistrat la alte activităţi (-14,6%), activităţi de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor precum şi la activitǎţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-3,1% fiecare).

Faţă de august 2009, s-au înregistrat scăderi în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-28,4% ca serie brută şi -28,9% ca serie ajustată), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-30,1% ca serie brută şi -26,2% ca serie ajustată) şi comerţului cu autovehicule (-5,5%). Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a crescut cu 3,1%.

În primele opt luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a scăzut cu 11,4%, evoluţie datorată activităţilor de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-21,6%) şi comerţului cu autovehicule (-16,6%).

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a coborât cu 13,1%, ca urmare a scăderilor consemnate de activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-21,3%) şi comerţului cu autovehicule (-18,7%).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, volumul cifrei de afaceri a crescut atât ca serie brută cu 11,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici