Wall Street Journal: România a trecut relativ neatinsă de turbulenţele internaţionale recente

Pieţele "de frontieră", precum Ghana, Kazahstan şi România, au fost relativ izolate şi au trecut fără prea mari probleme de turbulenţele din ultimele săptămâni de pe pieţele financiare internaţionale, datorită volumului limitat de tranzacţionare a obligaţiunilor şi monedelor acestor ţări.

691 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: România a trecut relativ neatinsă de turbulenţele internaţionale recente

Wall Street Journal: România a trecut relativ neatinsă de turbulenţele internaţionale recente (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În timp ce bursa americană şi obligaţiunile europene "luau bătaie", datoriile şi monedele micilor economii, odată sinonime cu riscul ridicat, au depăşit aproape neatinse cele patru săptămâni tumultoase de volatilitate şi incertitudine, potrivit unei analize a Dow Jones, preluată de Wall Street Journal (WSJ).

Economiile mici, aflate în creştere, precum Ghana, Kazahstan şi România, calificate de obicei drept pieţe "de frontieră", au fost izolate datorită tranzacţiilor limitate cu obligaţiunile şi monedele lor, ceea ce ar putea reprezenta un semnal pozitiv că investitorii, chiar dacă neliniştiţi, nu au intrat în panică.

Investitorii speriaţi, care au vrut să iasă repede din investiţiile riscante, au vândut în primul rând activele cele mai lichide, cele mai uşor tranzacţionabile, însă au decis să nu iasă de pe aceste pieţe emergente, deşi lichidarea investiţiilor de aici s-ar putea dovedi mai dificilă în cazul îngheţării pieţelor globale.

Asta s-a tradus în evoluţii neobişnuite pe pieţele valutare, unele monede de frontieră având în ultimele săptămâni performanţe mai bune decât valutele mai populare de pe marile pieţele emergente. Astfel, peso-ul mexican s-a depreciat cu 5% faţă de dolar, iar rand-ul sud-african cu circa 7%, în timp ce leul a câştigat 1% în raport cu moneda americană şi tengele kazah a stagnat.

"Dacă administrezi un portofoliu, primul lucru pe care vrei să-l vinzi este ceva lichid. Nu te atingi de chestiile exotice dacă nu crezi cu adevărat că vine sfârşitul lumii", comentează John Peta, administrator de active emergente la fondul Acadian Asset Management.

Peta şi-a redus expunerea pe peso-ul mexican la scurt timp după ce Standard & Poor's a retrogradat în premieră ratingul SUA de la AAA, la începutul lunii august, dar nu a modificat expunerea pe pieţele de frontieră, având active în ţări precum Ghana şi Serbia.

Unele dintre aceste pieţe, precum Ghana şi Kazahstan, au avantajul de a fi bogate în resurse naturale, fapt care alimentează optimismul investitorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici