Warren Buffet: Retrogradarea nu are sens. SUA ar merita rating "AAAA", dacă acesta ar exista

Retrogradarea SUA de către Standard&Poor’s (S&P) nu are niciun sens, a declarat investitorul american Warren Buffet, adăugând că ar acorda SUA rating "AAAA", dacă acesta ar exista.

746 afișări
Imaginea articolului Warren Buffet: Retrogradarea nu are sens. SUA ar merita rating "AAAA", dacă acesta ar exista

Warren Buffet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calificativul maxim posibil este "AAA".

"Nu înţeleg. În Omaha, SUA au încă rating «AAA». De fapt, dacă ar exista rating «AAAA», l-aş da Statelor Unite", a declarat Buffet pentru postul de televiziune Fox Business News.

Compania condusă de Buffet, Berkshire Hathaway, cu sediul în Omaha, statul Nebraska, are investiţii importante în titluri ale Trezoreriei SUA.

"Am depus rapoartele financiare şi avem lichidităţi de 47 de miliarde de dolari. Peste 40 de miliarde de dolari sunt investiţi în titluri ale Trezoreriei. Retrogradarea SUA de către S&P nu mă tentează să vând. De fapt ne vom menţine expunerea", a spus el.

Buffet nu a tras niciun semnal de alarmă în privinţa retrogradării şi a mers chiar până la a spune că nu va avea mare efect asupra burselor la deschiderea de luni.

"Dacă nu se mai întâmplă altceva, de exemplu o nouă problemă în Europa, retrogradarea nu va conta prea mult", a afirmat şeful Berkshire.

Statele Unite au datorii doar în dolari, iar statul poate tipări dolari, a spus Buffet.

"Gândiţi-vă. Din câte ştiu eu SUA nu au datorii în altă monedă decât dolari, pe care îi pot tipări după cum doresc. Acum, dacă vorbim despre inflaţie e cu totul altă problemă", a declarat el.

Întrebat dacă apreciază că statul american merita să fie retrogradat, Buffet a spus răspuns negativ şi a criticat S&P.

"Vă amintiţi? Aceeaşi agenţie a retrogradat Berkshire", a spus Buffet.

Revizuirea în scădere a ratingului SUA de către S&P a determinat o parte a economiştilor şi analiştilor financiari să avertizeze că dobânzile ar putea creşte, dolarul s-ar putea deprecia, iar bursele să înregistreze noi scăderi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici