COMENTARIU Lelia Munteanu: Casa Închipuirii

Ce poate fi mai înfricoşător decât o bibliotecă noaptea, după ce toată lumea a plecat, când toate uşile s-au închis pe rând şi paznicii s-au retras în gheretele lor? Luminile de veghe ung mobilierul vechi, pereţii si podelele cu strălucirea lor palidă.

457 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Casa Închipuirii

COMENTARIU Lelia Munteanu: Casa Închipuirii

Din clipa în care ultima cheie s-a răsucit în ultima broască şi ultimii paşi se îndepărtează, începe să ţi se strecoare în suflet, picătura cu picătură, neliniştea.

Ai trăit în toate lumile posibile, ai fost peste tot. Şi în Casa Războiului, dar şi în Casa Păcii, ba chiar şi în Casa Amăgirii.
Insă aici, pitit între tomuri te simţi cel mai vulnerabil. Aici, în Casa Închipuirii. Ai ascultat nu o dată literele respirând. Nu e greu de deosebit între respiraţia grea a consoanelor (horcăitul consoanelor duble) şi respiraţia uşoară a vocalelor (oftatul vocalelor lungi).

Noaptea, când nu mai stă nimeni cu ochii pe ele, literele îşi fac de cap. Ies din cuvinte să se dezmorţească. Lumea îşi descompune sensul, e ca înaintea Genezei, înainte ca Dumnezeu să-şi caute cuvintele cu care a făcut lumea.

Noaptea, în toate bibliotecile de pe pământ, începe Jihadul Literelor. Sparg găoacea cuvintelor, se aleargă, se încaieră, se adună după prietenii şi interese. Din asta ies concepte stranii, propoziţii şi fraze a căror muzicalitate te fură, al căror farmec îţi ia minţile. Cărţile, ca nişte copaci de pe care au zburat toate păsările, murmură răsfoind-se singure.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici