COMENTARIU Lelia Munteanu: Fiecare oră de amânare a formării unui nou Guvern costă vieţi omeneşti în Israel

4115 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Fiecare oră de amânare a formării unui nou Guvern costă vieţi omeneşti în Israel

Mi-am dorit să cred că, în anunţata ieşire publică din seara aceasta, premierul Israelului se va grăbi să ne spună că s-a format, în sfârşit,  Guvernul de Urgenţă Naţională.
Însă Marele Bibi încă se mai găndeşte la sine. Celui care odată a ştiut să fie şi om de stat îi arde încă de mărunte calcule politicianiste.

Opoziţia (aproape inexistentă până sâmbătă dimineaţă, înlocuită de luni bune de cetăţenii care manifestau în stradă), prin fostul premier Yair Lapid, şi-a făcut pe deplin datoria la vremuri de război: a propus un Guvern de Urgenţă Naţională.

Un executiv de tehnocraţi, fiindcă nu poţi lupta cu un guvern de extremă dreapta, alcătuit din personaje ale căror decizii au scos revoltat o ţară întreagă. Propunerea a fost să iasă actualul ministru al Securităţii Naţionale, sinistrul Itamar Ben Gvir, şi ministrul Finanţelor, Bezalel Smotrich, autorul unor declaraţii de o rară ticăloşie, şi să intre Gantz (fost şef al Statului Major) şi generalul în retragere Gadi Eizenkot (succesorul lui Benny Gantz la Statul Major), un foarte respectat şi un cunoscător în amănunt al realităţilor de pe frontal din sud şi cel din nord.

Astăzi, la Canal 12, analistul politic Amnon Abramovich (pe care îl admir şi în ale cărui surse cred ca într-ale mele) a relatat un episod din negocierile pentru noul Guvern. Premierul Netanyahu, într-o discuţie cu liderii Opoziţiei, împotrivindu-se scoaterii din executiv a lui Ben Gvir şi Smotrich, declara: Nu pot face asta. Dacă vouă vi se năzare să ieşiţi din Guvern, eu ce mă fac? Rămân fără Guvern!

(Fireşte că prim ministrul domină membrii Cabinetului, dar ştie bine şi că nu poate avea încredere în ei. Tot ce se discută în spatele uşilor închise e sifonat public, transformat imediat în lozinci de Gvir, Smotriche şi alţi vorbeţi de nivel înalt).

... Fiecare oră care trece fără un nou Guvern e plătită în vieţi omeneşti. Iar Benjamin Netanyahu înţelege asta mai bine ca oricine. Trebuie doar să se decidă să pună interesele Israelului deasupra propriului său interes.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici