COMENTARIU Lelia Munteanu: Guvernarea banditească în vreme de haos

475 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Guvernarea banditească în vreme de haos

COMETARIU Lelia Munteanu: Guvernarea banditească în vreme de haos

Cine e Xun Kuang (ochiosul din foto), alias Xunzi (Maestrul Xun pentru apropiaţi)? Un mare gânditor confucianist din epoca Regatelor Combatante (secolul III, î.Hr). Pe toate astea le aflaţi dacă întrebaţi Google-ul. Dacă m-aţi crede pe mine, v-aş spune că s-a născut cât să ne spună următoarele, apoi să se întoarcă de unde a venit şi să aştepte vremuri mai bine.    

”În vremuri de haos, oamenii sunt conduşi printr-un comportament necugetat, banditesc. Autoritatea, ticluielile, căile ocolite, subversive le sunt date drept exemplu. Mofturile şi toanele cântăreţilor, bufonilor, piticilor şi concubinelor de la curte tulbură politica statului. Proştilor li se permite să-i dăscălească pe deştepţi, neisprăviţilor li se permite să-i privească de sus pe cei  virtuoşi. Viaţa oamenilor este extrem de săracă şi împovărată, iar slujbele lor sunt grele şi obositoare peste măsură. De aceea, cele o sută de clanuri îl dispreţuiesc pe suveran ca pe o vrăjitoare şi îl urăsc ca pe un duh rău. Dacă s-ar întâmpla să fie atacaţi pe neaşteptate, speranţele suveranului că oamenii îşi vor da viaţa pentru el sunt deşarte...”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici