COMENTARIU Lelia Munteanu: Statul Israel contra lui Benjamin Netanyahu

Premierul trage după el, în boxa acuzaţilor, jumătate dintre israelieni, pe care i-a îndoctrinat că Justiţia vânează vrăjitoare.

1194 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Statul Israel contra lui Benjamin Netanyahu

COMENTARIU Lelia Munteanu: Statul Israel contra lui Benjamin Netanyahu

La ora 15 va începe procesul prim ministrului în funcţie - premieră absolută în istoria Israelului. Toţi ceilalţi demnitari judecaţi şi condamnaţi ori nu  s-au retras înaintea procesului. S-au retras din funcţie tocmai pentru ca sintagma “Statul Israel contra lui….” să nu se audă. Are dreptate, totuşi, venerabilul editorialism al Haaretz, Menachem Shalev: “nu mai puţin exact şi potenţial mult mai ameninţător ar fi <Benjamin Netanyahu contra Statului Israel>”.

Premierul trage după el, în boxa acuzaţilor, jumătate dintre cetăţenii ţării – cei care l-au ales şi pe care i-a convins în ultimii ani că nu trebuie să aibă încredere într-o Justiţie care îl “vânează” pe el, Binefăcătorul Naţiunii.

De altfel, astăzi, la tribunal va fi însoţit de o galerie impresionantă de miniştri ai partidului său, Likud, pe post de susţinători (astfel de spectacole politice am mai văzut la Bucureşti, în regia PSD), între care şi ministrul Justiţiei din legislatura trecută, Amir Ohana, recuperat în actualul guvern ca ministru al Securităţii Publice. În faţa tribunalului - manifestaţii ale votanţilor săi.

Presa nu va fi admisă în sala de judecată, i s-a făcut loc în nişte birouri adiacente.

Nu vor exista imagini din instanţă, dar vor fi multe cu prima şedinţă de guvern, care a început la ora 10, şi încă şi mai multe imagini cu “poporul” din faţa tribunalului.

Procesul nu va dura mai puţin de doi-trei ani. După ce astăzi vor fi citite capetele de acuzare, procurorii şi avocaţii vor avea la dispoziţie câte 60 de zile ca să depună întâmpinări, prin urmare judecata propriu-zisă va începe peste câteva luni cu audierea celor 333 de martori. Dacă va fi găsit vinovat, Netanyahu are la dispoziţie încă 6-12 luni, pentru recurs. Fără să mai punem la socoteală amânările legate de agenda de lucru a premierului.
Urmează ani înveninaţi, care vor diviza şi mai adânc societatea israeliană.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici