COMENTARIU Marius Oprea. Cîţu spune că liberalii au făcut România Mare. El a făcut România săracă: se scumpeşte şi pîinea

”Creştere economică” înseamnă, din această toamnă, pentru românul de rînd, ceva de rău. Creşterea preţurilor. Tot românul vede asta, atît la raft, după cum va vedea prea curînd şi-n facturile la energie şi gaze. Personal, n-aş vrea să fiu în pielea vreunui ales din PNL, susţinător al premierului, mai ales local, din vreo comună sau oraş, cînd vor veni aceste facturi pe capul românilor. Florin Cîţu a mai făcut ieri un anunţ, şi anume că ”important este să privim spre viitor. Viitorul arată bine, dacă facem ceea ce trebuie”. Dar prezentul? Înseamnă că, de cînd a preluat mandatul, Cîţu n-a făcut nimic bun, pînă acum – singur o spune. Poate mîine?

8344 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea. Cîţu spune că liberalii au făcut România Mare. El a făcut România săracă: se scumpeşte şi pîinea

Într-o scrisoare deschisă, în care încearcă să-i convingă pe liberali să-l voteze la viitorul congres, Florin Cîţu, care pare că a obosit, şi-a mai domolit atît elanul anti-Orban, precum şi-a mai epuizat şi tolba de promisiuni. O dă pe generalităţi: ”Acesta este gîndul pe care îl am, când plec în fiecare zi la Guvern: România să fie un loc bun pentru toţi cetăţenii!” Ei bine, se pare că merge, de o perioadă bună de timp, degeaba la serviciu.

Mai arată Cîţu, în aceeaşi scrisoare deschisă postată de el pe facebook, că ”noi, liberalii, suntem un partid al practicienilor, al celor care fac”. Doamne fereşte! Deşi a stat departe şi anul acesta de Vila Florica, din Argeş, unde în fiecare an de 20 august se comemorează naşterea lui I.C. Brătianu, spune că ”noi am realizat România Mare ...”, ceea ce ar fi o culme a demagogiei, dacă n-ar continua: ”... iar acum putem face mare România în Uniunea Europeană, cu valori liberale, cu libertate şi drepturi, cu antreprenori şi creativitate, cu muncă şi seriozitate”. Parcă mai bine vorbeşte, totuşi, decît scrie.

Ca un făcut, tocmai cînd citeam mesajul lui Florin Cîţu către liberali, am auzit un anunţ – despre o nouă scumpire. Se scumpeşte şi pîinea. Un alt paradox al guvernării Cîţu – după mult-trîmbiţata ”creştere economică”, recolta istorică la grîu din acest an se lasă cu scumpirea pîinii.

Reprezentanţii din industria din morărit şi panificaţie, insensibili la faptul că au în faţă ”#echipacâştigătoare”, spun că fără o schemă de ajutor guvernamental faţă de scumpirile ”nemaiîntîlnite” la energie şi gaze, precum şi a grîului, la bursa de la Paris, care se pare că n-a ţinut prea mult cont de recolta românească, o scumpire a pîinii este inevitabilă: ”noi, din 10 august, sîntem pe 1.100 de lei tona de grîu, ceea ce este foarte mult. Am avut un preţ mare la grîu şi pînă în noua recoltă şi atunci nu am modificat preţul pîinii, pentru că am zis că vine grîu din noua recoltă, care e mai ieftin şi ne echilibrăm, dar din păcate ne-am dezechilibrat total”, a declarat ieri pentru Agerpres preşedintele patronatului ROMPAN, Aurel Popescu. Ceea ce înseamnă, după cum a spus el, că scumpirea grîului, asociată cu scumpirea ”cuptorului”, va creşte semnificativ până în iarnă preţul pîinii. 

O altă ştire, din Ziarul Financiar, arată la rîndul ei că aproape unul din trei angajaţi din România are un salariu minim pe economie (necunoscut ministrului de finanţe Vîlceanu, ”omul premierului”), adică, mai precis 29% din angajaţi, ceea ce înseamnă 1,6 milioane, dintr-un total de 5,5 milioane de contracte de muncă înregistrate la REVISAL). Un salariu departe de a acoperi toate cheltuielile ”coşului zilnic” (o altă necunoscută pentru guvernanţi). Care n-are cum acoperi şi facturile, şi preţurile crescute la majoritatea produselor. Cum va scoate premierul Cîţu cămaşa în această situaţie?

Tot el ne oferă soluţia, care pentru el, inexplicabil, e strîns legată de alegerile din sînul liberalilor: ”în mai puţin de o lună, sîntem chemaţi să ne alegem preşedintele. Din păcate, această campanie a fost una care nu a adus beneficii pentru PNL. Vom putea, însă, după 25 septembrie, să recuperăm. Noi, PNL, livrăm, alegem calea matură, drumul corect”, spune el şi trage apoi concluzia: ”Acesta este mandatul pe care vi-l cer pe 25 septembrie: să creştem economia, să modernizăm România! Nimic mai mult, nimic mai puţin”. Ce l-ar împiedica să o facă şi pînă atunci? Nu spune. 

În genere, cam toate măsurile (cele optimiste) preconizate de primul ministru Florin Cîţu au fost anunţate în conferinţele judeţene ale PNL-ului şi toate au fost precedate de un ”va urma”, ori ”vor urma”, după caz. Mult mai puţine anunţuri a făcut de la Palatul Victoria (în afară de cel privind refuzul de a renunţa la TVA-ul de la gaze şi energie). Dacă ar anunţa că ia măsuri şi ar face acest lucru la guvern, ar însemna un angajament. La partid, e doar o promisiune, unde poate spune orice. Şi nu oferă nicio certitudine. În afara uneia: dacă liberalii de odinioară au făcut România Mare, pe care o vom aniversa din nou la 1 Decembrie, Florin Cîţu a făcut România Săracă. Şi asta se va vedea cu certitudine chiar atunci, de sărbătoarea naţională, cînd primele facturi vor fi pe mesele din bucătăriile reci ale românilor, lîngă sacoşele goale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici