Ion Cristoiu: Strategia lui Klaus Iohannis: În campania electorală să existe doar două partide: PNL şi PSD

  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis are deja şase ani de prezenţă la Cotroceni. În aceşti ani au avut loc două tragedii cu un uriaş impact naţional: cea de la Colectiv şi cea de la Piatra Neamţ. E mai mult decît semnificativ pentru un Istoric al clipei felul în care a reacţionat ca preşedinte Klaus Iohannis la fiecare din cele două tragedii
  • Ion Cristoiu: Toţi cei care au pariat că Klaus Iohannis va acuza Pe-See-Dee de tragedia de la Piatra Neamţ au cîştigat. Marţi, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a dat un lung recital anti-PSD. Eu văd în atacurile împotriva PSD altceva decît o implicare de partea PNL în bătălia cu PSD
  • Ion Cristoiu: Prezentînd PSD ca principal adversar al PNL, Klaus Iohannis pune între paranteze USRPLUS şi Pro România. El pariază pe un mers la vot, în vreme de Pandemie, doar a celor care resping partidul adversar. Cei de Dreapta merg ca să voteze PNL, împotriva PSD. Cei de Stînga, merg ca să voteze PSD împotriva PNL
11708 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Strategia lui Klaus Iohannis: În campania electorală să existe doar două partide: PNL şi PSD

Ion Cristoiu: Strategia lui Klaus Iohannis: În campania electorală să existe doar două partide: PNL şi PSD

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că pînă la alegerile din 6 decembrie, bătălia nu se mai duce între PNL şi PSD, ci în interiorul Dreptei şi în interiorul Stîngii, iar prin prezentarea social-democraţilor ca principalul adversar al liberalilor, preşedintele Iohannis pune între paranteze celelalte două partide: USRPLUS şi Pro România, o strategie care ar putea avea efect invers la vot.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Klaus Iohannis are deja şase ani de prezenţă la Cotroceni. În aceşti şase ani de mandat au avut loc două tragedii cu un uriaş impact naţional:

Cea de la Colectiv din noaptea de vineri 30 octombrie 2015 şi cea de la Piatra Neamţ din noaptea de sîmbătă 14 noiembrie 2020.

E mai mult decît semnificativ pentru un Istoric al clipei felul în care a reacţionat ca preşedinte Klaus Iohannis la fiecare din cele două tragedii.

În cazul Colectiv:

  • În noaptea de vineri 30 octombrie 2015, a scris pe Facebook un text în care-şi exprima tristeţea, compasiunea şi solidaritatea cu familiile îndurerate. Un text de coloratură general umană, ţinînd de protocolul funcţiei.
  • A doua zi, sîmbătă, 31 octombrie 2015, deşi era zi de weekend, în care de regulă era plecat la Sibiu, el a descins la locul tragediei, unde a aprins o lumînare, şi la Spitalul Floreasca, unde fuseseră duşi răniţii. Declaraţia sa la ieşire a fost lipsită de orice conotaţie politică. Ea a identificat în chip corect drept principală cauză a accidentului principiul „Lasă că merge şi aşa”.
  • Seara, el a postat pe Facebook un nou text despre tragedie. După ce arată c-a cerut procurorului general o anchetă rapidă, el reafirmă drept cauză a dezastrului principiul Merge şi aşa!
  • Pe 1 noiembrie 2015, a treia zi după Colectiv, Klaus Iohannis postează un mesaj video pe Facebook în care pune tragedia pe seama corupţiei care ucide. Deşi aluzia la PSD e străvezie, totuşi, preşedintele nu acuză direct partidul de guvernămînt de la vremea respectivă.

În cazul Piatra Neamţ:

  • În noaptea de 14 noiembrie 2020, Klaus Iohannis scrie pe Facebook un text tipic unei reacţii de protocol al funcţiei: Profund îndurerat, urez însănătoşire grabnică etc. etc.
  • A doua zi, după ce a participat la slujba de la biserică din Sibiu, Klaus Iohannis lansează semnalul de politizare a tragediei: E nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România.
  •  Marţi, 17 noiembrie 2020, la o conferinţă de presă special convocată pentru asta, Klaus Iohannis pune întreaga responsabilitate a tragediei pe seama PSD. Atît în Statement, cît şi în răspunsurile la întrebări el nu oboseşte să acuze PSD că e responsabil moral de morţii de la Piatra Neamţ.

Compararea celor două reacţii ne dezvăluie asemănări şi deosebiri.

Principala asemănare constă în sistemul de paşi urmat cu sfinţenie: De la reacţia general umană, neutră din punct de vedere politic, la reacţia politizată. În amîndouă cazurile e limpede că preşedintele a beneficiat de rapoarte ale SRI privind starea de spirit. În funcţie de ele a grăbit trecerea la politizarea de chibiţ electoral.

Deosebirile sînt mai multe ca asemănările şi mai puternice decît acestea.

Principala deosebire constă în trecerea rapidă la o politizare violentă a tragediei, făcînd din morţi o tribună pe care s-a suit în chip caţavencian.

Deşi mecanismul e acelaşi, implicarea protocolară e diferită. La Colectiv s-a prezentat personal la Spital şi la faţa locului. La Piatra Neamţ s-a mulţumit să se emoţioneze de la depărtare. Tragedia de la Colectiv l-a găsit la Bucureşti, deşi în weekend, o ştergea la Sibiu. Tragedia de la Piatra Neamţ l-a găsit la Sibiu. Pe cea de la Colectiv părea c-o aştepta. Pe cea de la Piatra Neamţ, nu. Ca şi premierul preşedintele nu s-a ostenit să se deplaseze pînă la Piatra Neamţ. Eroul de la Piatra Neamţ, doctorul Cătălin Denciu, transformat în erou de poem pînă şi de ambasadorul american la Bucureşti, n-a beneficiat de atenţia arătată de Klaus Iohannis altor eroi. Întrebat la conferinţa de presă de marţi, 17 noiembrie 2020, dacă a vorbit cu familia medicului, Klaus Iohannis a răspuns, în stil de robot din literatura lui Asimov, c-a vorbit prin intermediul lui Nelu Tătaru.

Duminică, 15 noiembrie 2020, prin redacţii se făceau pariuri despre cînd şi cum va da vina Klaus Iohannis pe PSD pentru tragedia de la Piatra Neamţ. Exprimînd public această atmosferă, duminică, 15 noiembrie 2020, Cătălin Tolontan şi-a intitulat comentariul din Libertatea Cît va dura pînă cînd Klaus Iohannis va spune că PSD e de vină pentru tragedia de la Piatra Neamţ?

N-a durat mult. Doar două zile. Marţi, 17 noiembrie 2020, la Conferinţa de presă, Klaus Iohannis s-a ocupat cu precădere de responsabilitatea PSD în tragedia de la Colectiv. Că a fost vorba de o conferinţă convocată şi pentru ca Klaus Iohannis să latre electoral la partidul concurent al PNL, întrecînd în virulenţă pînă şi pe halucinantul Florin Câţu, ne-o dovedeşte atacarea PSD chiar în Declaraţia de presă, zisă şi Statement.

Duminică, 15 noiembrie 2020, seara, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Alephnews am profeţit textul pe care-l va rosti Klaus Iohnanis la prima conferinţă de presă, propunîndu-mă consilier personal şi pariind cu Monica Mihai că aşa va fi în linii mari:

Klaus Iohannis va avansa drept cauză a tragediei absenţa unei reforme serioase în Sănătate. De absenţa acestei reforme răspunde, evident, PSD. Care PSD a guvernat bla-bla-bla. În final – am zis – Klaus Iohannis va proclama că doar noua majoritatea parlamentară (aţi observat, preşedintele vorbeşte de o Majoritate a Sa şi nu a PNL?!) va impune Reforma în sistemul de Sănătate cu R mare. În consecinţă, vom fi îndemnaţi să mergem la vot pe 6 decembrie 2020, cu orice preţ, chiar şi cu preţul infectării, şi să votăm PNL cu orice preţ, chiar şi cu preţul de a ne da pumni în cap mai tîrziu, pentru prostia asta. În emisiune dezvăluiam că baza profeţiei mele stă în referirea la Reforma din Sănătate din dimineaţa lui 15 noiembrie 2020.

Toţi cei care au pariat că Klaus Iohannis va acuza Pe-See-Dee (pînă şi rostirea, semănînd cu o tropăială pe formularea PSD a devenit temei de parodie prin redacţii, prin cafenele şi pe reţele sociale) de tragedia de la Piatra Neamţ au cîştigat. Marţi, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a dat un lung recital anti-PSD. Pe vremuri, pe scenele căminelor culturale interpreţi amatori, în timpul săptămînii, cărămidari, recitau, cu spume la gură, poeme antiamericane semnate de Dan Deşliu. Marţi, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis nu mi s-a părut prea deosebit de cei care denunţau pe vremea lui Vasile Luca pe scenele căminelor populare pe americanii care spînzurau negri la răscruci. Dacă aş fi pus pariu pe bune cu Monica Mihai m-aş fi ales şi eu cu ceva. Conferinţa de presă de marţi a fost culmea atacurilor anticonstituţionale la PSD. Pînă la aceasta, au mai fost zeci de intervenţii publice în care netam-nesam, Klaus Iohannis a început să latre la PSD. Urmărind conferinţa de presă de marţi m-am gîndit cu nostalgie la ce-ar fi însemnat un asemenea moment pentru o altă presă. În clipa în care Klaus Iohannis a deschis gura pentru a naşte prima literă, P, ziariştii prezenţi ar fi trebuit să izbucnească în hohote de rîs. Atît de penibil a devenit Klaus Iohannis în repetarea, zi de zi, a diatribei împotriva PSD.

Unii confraţi pun această reluare a unui moment ştiut deja pe de rost pe seama unei prestaţii de robot a personajului. Altele o pun pe seama refuzului de tip dictatorial de a lua în seamă semnalele din realitate.

Să nu-şi dea seama Klaus Iohannis că sceneta condamnării PSD nu are nici o influenţă asupra scorului electoral al PSD?

E o întrebare pe care mi-am pus-o des în ultimul timp.

Spre deosebire de mulţi confraţi, eu am o părere bună despre inteligenţa politică a lui Klaus Iohannis. Dacă ar fi fost prost-prost grămadă – cum zic unii, n-ar fi ajuns preşedintele României, şi n-ar fi reuşit să-şi asigure lejer un al doilea mandat. De aceea eu văd în atacurile împotriva PSD altceva decît o implicare de partea PNL în bătălia cu PSD. Şi asta din simplul motiv că Klaus Iohannis ştie (n-are cum să nu ştie) că în această fază a campaniei electorale bătălia nu se mai duce între PNL şi PSD, ci între PNL şi USRPLUS pe de o parte, şi între PSD şi ProRomânia, pe de alta. Într-unul din taifasurile cu Marius Tucă de la Alephnews am desenat pe o coală de hîrtie împărţirea electoratului între Dreapta şi Stînga. Practic, la ora actuală, cele două electorate sînt deja delimitate. Pînă la alegeri, bătălia nu se mai duce între PNL şi PSD, între cele două mari grupări, ci în interiorul Dreptei şi în interiorul Stîngii. Scorul PNL depinde de scorul USRPLUS. Pentru aceasta PNL se bate cu USRPLUS. Scorul PSD depinde de scorul Pro România. Pentru aceasta, PSD se bate cu Pro România.

Klaus Iohannis ştie acest lucru.

De aceea, obiectivul atacurilor fără limite la adresa PSD, însoţite de elogierea PNL, vizează reducerea bătăliei politice la bătălia dintre cele două partide: PNL şi PSD. Graţie intervenţiilor lui Klaus Iohannis, pe scena campaniei electorale sînt doar două partide: PNL şi PSD.

Prezentînd PSD ca principal adversar al PNL, Klaus Iohannis pune între paranteze celelalte două partide USRPLUS şi Pro România. El pariază pe un mers la vot, în vreme de Pandemie, doar a celor care resping partidul adversar. Cei de Dreapta merg ca să voteze PNL, împotriva PSD. Cei de Stînga, merg ca să voteze PSD împotriva PNL.

Celelalte două partide sînt prezentate, în strategia lui Klaus Iohannis, ca de prisos în această confruntare.

Există totuşi un risc în această strategie:

Ca electoratul să fie atît de scîrbit de atacurile reciproce ale celor două partide încît să se îndrepte exact spre partidele outsidere”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici