Circa 150.000 de polonezi au asistat la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski

Aproape 150.000 de persoane s-au adunat duminică la Cracovia, pentru a asista la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski şi ale soţiei acestuia, Maria, ale căror sicrie au fost depuse într-o criptă a catedralei Wawel.

43 afișări
Imaginea articolului Circa 150.000 de polonezi au asistat la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski

Circa 150.000 de polonezi au asistat la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În onoarea cuplului prezidenţial au fost trase 21 de salve de tun, după ce sicriele au fost coborâte într-o criptă aflată în apropierea mormântului lui Jozef Pilsudski, părintele independenţei poloneze.

La funeralii au asistat numai o parte dintre liderii care îşi anunţaseră intenţia de a fi prezenţi la Cracovia, mulţi dintre aceştia fiind nevoiţi să renunţe la planuri din cauza blocării traficului aerian european. Printre liderii prezenţi s-a numărat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care a avut duminică o întrevedere cu premierul polonez, Donald Tusk, şi cu preşedintele interimar Bronislaw Komorowski.

Slujba funerară a avut loc duminică după-amiază, în prezenţa delegaţiilor străine, la bazilica Notre-Dame, situată în centrul Cracoviei.

"Această catastrofă, care s-a produs acum opt zile, a adus numeroase mărturii de bunătate, dovezi de compasiune şi ajutor din partea fraţilor noştri ruşi, care reaprind speranţa într-o apropiere şi o reconciliere a celor două naţiuni slave", a declarat arhiepiscopul de Cracovia, Stanislaw Dziwisz, fost secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea. "Iată un obiectiv pentru generaţia noastră, trebuie să avansăm pe această cale", a adăugat el, la începutul slujbei.

La încheierea ceremoniei, preşedintele interimar Bronislaw Komorowski şi-a exprimat speranţa că această apropiere va determina Rusia să dezvăluie întregul adevăr privind masacrul de la Katyn, comis în 1940 la ordinele liderului sovietic Iosif Stalin. "Cuvintele şi gesturile societăţii ruse, cuvintele şi gesturile preşedintelui rus, prezent aici, la Cracovia, şi cele ale premierului rus (...) ne dau speranţa că vom afla tot adevărul privind crimele de la Katyn", a spus el, referindu-se la uciderea a aproape 22.000 de ofiţeri polonezi.

Circa 150.000 de polonezi au asistat la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un mesaj citit în timpul slujbei, Papa Benedict al XVI-lea a făcut un apel la unitate şi "cooperare activă cu alte popoare", în timp ce preşedintele ceh, Vaclav Klaus, a apreciat drept "lipsită de orice scuză" absenţa de la ceremonii a liderilor Uniunii Europene.

Circa 150.000 de persoane s-au adunat în diferite zone ale Cracoviei în timpul slujbei, deşi organizatorii se aşteptau ca aceasta să fie urmărită de circa un milion de persoane.

Circa 150.000 de polonezi au asistat la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Toţi cei 96 de pasageri ai avionului Tupolev 154 al preşedintelui polonez au murit la 10 aprilie, în urma prăbuşirii aparatului în apropiere de Smolensk. Delegaţia, din care făceau parte numeroşi demnitari şi comandanţi militari, urma să participe la ceremoniile organizate la împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, devenit simbol al dificultăţilor din relaţiile ruso-poloneze. Uniunea Sovietică a negat timp de 50 de ani orice implicare în eliminarea elitelor poloneze, susţinând că masacrul a fost comis de Germania nazistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici