25 de membri ai forţelor speciale americane, morţi după prăbuşirea elicopterului în Afganistan

Douăzeci şi cinci de membri ai forţelor speciale americane au murit după prăbuşirea elicopterului NATO, sâmbătă, în Afganistan, soldată cu 38 de morţi, a anunţat luni Alianţa Nord-Atlantică, evocând, pentru prima dată, posibilitatea ca acesta să fi fost atins de un tir inamic.

356 afișări
Imaginea articolului 25 de membri ai forţelor speciale americane, morţi după prăbuşirea elicopterului în Afganistan

25 de membri ai forţelor speciale americane, morţi după prăbuşirea elicopterului în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este cel mai sângeros incident pentru coaliţia occidentală, de la începutul conflictului afgan, în urmă cu aproape zece ani.

Toţi pasagerii elicopterului de transport CH-47 Chinook, şi anume 25 de membri ai forţelor speciale, cinci membri ai echipajului, şapte membri ai forţelor speciale afgane şi un translator civil, au murit după prăbuşirea acestuia, precizează NATO.

NATO evocă, pentru prima dată, posibilitatea ca elicopterul "să fi fost atins de o rachetă lansată de insurgenţi", precizând că o anchetă în curs urmează să determine cauzele exacte ale prăbuşirii.

Trupe de la sol, afgane şi din cadrul coaliţiei, care tocmai începeau o operaţiune de căutare a unui lider taliban local, în Valea Tangi, în provincia Wardak (centru), au fost atacate de insurgenţi şi au chemat întăriri, explică NATO.

"Trupele comune de la sol au cerut forţe suplimentare (...). Aceste (trupe) suplimentare soseau în zonă, când s-a prăbuşit (elicopterul de tip) CH-47, provocând moartea tuturor ocupanţilor", adaugă Alianţa Nord-Atlantică.

O sursă guvernamentală afgană a declarat, luni, că elicopterul a fost atras într-o capcană, de către liderul taliban local, care a furnizat informaţii false coaliţiei.

Acest incident a constituit o importantă lovitură dată forţelor speciale americane, plasate în centrul strategiei americane din Afganistan, unde efectuează, în fiecare noapte, numeroase raiduri.

Potrivit presei americane, între victime se află 22 de membri ai Navy Seals, forţe speciale din cadrul Marinei americane, inclusiv o parte a "Echipei 6", unitatea de elită care a efectuat operaţiunea în care Osama ben Laden a fost eliminat, la 1 mai, în nordul Pakistanului vecin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici