A doua noapte de calm în Marea Britanie, după violenţele soldate cu cinci morţi

Marea Britanie a înregistrat a doua noapte de calm, după patru zile consecutive de violenţe, care s-au soldat cu cinci morţi şi care l-au determinat joi pe premierul David Cameron să adopte noi măsuri, fără a exclude utilizarea armatei.

576 afișări
Imaginea articolului A doua noapte de calm în Marea Britanie, după violenţele soldate cu cinci morţi

A doua noapte de calm în Marea Britanie, după violenţele soldate cu cinci morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Niciun incident nu a fost semnalat până vineri la ora 3.00 (5.00, ora României).

Violenţele s-au soldat în total cu cinci morţi. Poliţia a anunţat vineri dimineaţă decesul celei de-a cincea victime, un bărbat de 68 de ani care a fost găsit grav rănit luni seara, la Ealing, la periferia de vest a Londrei, afectată atunci de violenţe.

Richard Mannington Bowes a fost declarat mort joi la ora 23.52 (vineri, 1.52, ora României) şi o autopsie va fi realizată rapid, a anunţat poliţia din Londra, care a demarat o anchetă pentru omucidere.

"Acesta a fost un incident brutal care a avut ca rezultat moartea stupidă a unui om nevinovat", a declarat inspectorul principal John MacFarlane.

Valul de violenţe care a afectat Londra şi alte oraşe engleze a fost declanşat de moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, împuşcat de poliţie săptămâna trecută, în timpul unei tentative de arestare.

Violenţele au început sâmbătă la Londra şi au continuat până marţi seara.

"Nu este vorba despre politică, nici despre manifestaţii, ci despre furt", a apreciat, joi, premierul britanic, David Cameron. "Nu vom permite instalarea pe străzile noastre a unui climat de frică", a adăugat Cameron, adresându-se parlamentarilor britanici, reuniţi joi într-o sesiune extraordinară, pe tema celor mai importante revolte urbane care au avut loc în ţară, în ultimele decenii.

Moartea unui bărbat, ucis de poliţie, săptămâna trecută, la Londra, a fost "utilizată ca scuză de huligani oportunişti", a adăugat premierul conservator.

"Aceasta este infracţionalitate, pur şi simplu. Iar pentru aceasta nu există scuze", a insistat el. "Nu este o problemă de sărăcie, ci de cultură. O cultură a violenţei, lipsei de respect faţă de autoritate", a continuat Cameron.

În acest discurs ferm, premierul a anunţat noi măsuri represive, în special posibilitatea ca poliţia să poată da la o parte fularele, măştile sau cagulele de pe feţele persoanelor suspectate de activităţi infracţionale.

Guvernul va analiza, de asemenea, condiţiile de introducere a unor interdicţii de circulaţie, iar Cameron nu a exclus, pe viitor, implicarea armatei.

"Responsabilitatea mea este de a veghea să fie luată în considerare orice eventualitate, inclusiv dacă există sarcini pe care le poate prelua armata, pentru a lăsa mână liberă poliţiei, pe linia frontului", a declarat el.

Cameron a recunoscut că, la începutul revoltelor, au fost "prea puţini" poliţişti. Dar "riposta a fost bună", până la urmă, a apreciat el.

Premierul a promis, de asemenea, despăgubiri victimelor revoltelor, anunţând crearea unui fond de 22 de milioane de euro (32 de milioane de dolari), pentru a veni în ajutorul comercianţilor ale căror magazine au fost vandalizate.

Cu doar un an înainte de Jocurile Olimpice de la Londra, a mai apreciat el, este necesar ca Marea Britanie să arate altfel.

"Trebuie să arătăm lumii, care a părut consternată, că autorii violenţelor (...) nu sunt deloc reprezentativi pentru ţara noastră", a subliniat Cameron, în contextul în care mulţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la imaginea pe care o creează aceste tulburări înaintea Jocurilor Olimpice.

"Cu un an înainte de Jocurile (Olimpice), trebuie să arătăm că Marea Britanie nu este o ţară care distruge, ci o ţară care construieşte, care nu se resemnează, o ţară care face faţă, care nu priveşte în urmă, ci, întotdeauna, înainte", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici