Activişti pro-Kremlin au vandalizat un memorial improvizat de la locul asasinării lui Boris Nemţov

Activişti ai unei mişcări pro-Kremlin au vandalizat un memorial improvizat de la locul asasinării opozantului Boris Nemţov, care a fost împuşcat mortal luna trecută, în timp ce traversa podul Bolşoi Moskvoreţki din Moscova, relatează Moscow Times, în ediţia electonică de miercuri.

242 afișări
Imaginea articolului Activişti pro-Kremlin au vandalizat un memorial improvizat de la locul asasinării lui Boris Nemţov

Activişti pro-Kremlin au vandalizat un memorial improvizat de la locul asasinării lui Boris Nemţov (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AP)

Vandalii au scris mesaje prin care îl denunţau pe Nemţov drept "trădător" şi au vopsit şi spart un indicator pe care scria "Podul Nemţov", care fusese amplasat de susţinătorii opozantului la locul asasinatului, potrivit unor fotografii din timpul raidului, postate marţi pe Internet de activişti din grupul pro-Kremlin SERB.

Alte mesaje lăsate în timpul raidului conţineau insulte grave la adresa lui Nemţov şi le cereau ruşilor să înceteze să-l mai onoreze. O fotografie înrămată a fostului opozant rus a fost de asemenea spartă în cadrul atacului, potrivit unei fotografii publicate pe Twitter de Anastasia Zvotova.

Raidul face parte din campania SERB de a "lupta întotdeauna împotriva trădătorilor Rusiei", a afirmat, într-o postare pe reţeaua de socializare VKontakte, un activist care s-a prezentat drept Goşa Tarasevici.

Susţinătorii lui Nemţov au curăţat locul în câteva ore, a declarat pe Facebook, marţi seara, activistul de opoziţie Mark Galperin.

Ruşii rămân divizaţi între o majoritate al cărei sprijin pentru Kremlin a crescut simţitor după anexarea Crimeei anul trecut şi o minoritate care critică acţiunile Guvernului.

Cei care îşi exprimă criticile în public sunt catalogaţi drept "trădători" în discursurile oficiale şi relatările televiziunilor de stat, o retorică pe care susţinătorii lui Nemţov o consideră parţial responsabilă pentru asasinarea sa.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Cinci ceceni - Ramzan Bahaiev, Tamerlan Eskerhanov, Şagit Gubaşev, Anzor Gubaşev şi Zaur Dadaiev - au fost reţinuţi de autorităţile ruse sub suspiciunea de implicare în asasinarea lui Boris Nemţov. Dadaiev şi-a recunoscut iniţial implicarea în această crimă, după care şi-a retras mărturia, afirmând că a fost făcută sub ameninţare.

Aliaţii lui Nemţov nu au încredere în ancheta oficială şi consideră că acuzarea islamiştilor ceceni are ca scop să înlăture suspiciunile de la Putin, cercul său de apropiaţi sau de la serviciile de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici