Activistul anticorupţie chinez Xu Zhiyong, condamnat la patru ani de închisoare. Washingtonul, "profund dezamăgit" de decizie

Un eminent activist anticorupţie chinez a fost condamnat duminică la patru ani de închisoare, într-un context al unei reprimări consolidate a vocilor disidente, un verdict care dezamăgeşte "profund" Statele Unite.

111 afișări
Imaginea articolului Activistul anticorupţie chinez Xu Zhiyong, condamnat la patru ani de închisoare. Washingtonul, "profund dezamăgit" de decizie

Activistul anticorupţie chinez Xu Zhiyong, condamnat la patru ani de închisoare (Imagine: Shutterstock)

Un tribunal de la Beijing l-a "condamnat pe Xu Zhiyong la patru ani de închisoare", după ce l-a declarat vinovat de "reuniune ilegală vizând să perturbe ordinea publică", a anunţat instanţa într-un mesaj postat pe contul oficial de pe site-ul de microblogging Sina Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Washingtonul a reacţionat declarându-se "profund dezamăgit".

"Îndemnăm autorităţile chineze să îi elibereze imediat pe Xu (Zhiyong) şi pe alţi deţinuţi politici, să înceteze să le reducă libertatea de mişcare şi să le garanteze protecţia şi libertăţile la care au dreptul conform angajamentelor Chinei faţă de drepturilor omului la nivel internaţional", a declarat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.

Avocatul lui Xu Zhiyong, Zhang Qingfang, a calificat procesul drept "teatru pur", a cărui "concluzie era cunoscută dinainte".

În privinţa reacţiei clientului său, aceasta s-a rezumat la câteva cuvinte, a declarat avocatul pentru AFP. "Până la urmă aţi distrus ultima urmă de credibilitate cu privire la respectarea statului de drept în China", a spus el.

Zhang Qingfang a adăugat că poliţia l-a îndepărtat de la tribunal, pentru ca să nu poată să vorbească în faţa jurnaliştilor.

În zonă, în vestul capitalei, circulaţia a fost interzisă, iar ofiţeri în uniformă şi în civil împiedicau pietonii să se apropie.

Procesul universitarului şi avocatului Xu Zhiyong, în vârstă de 40 de ani, care i-a îndemnat pe liderii comunişti la mai multă transparenţă, a avut loc miercuri, pe fundalul unor măsuri de securitate excepţionale şi fără ca presa străină să fie autorizată în sala de audieri.

Fondatorul Mişcării Noilor Cetăţeni, o reţea informală de activişti aflaţi în colimatorul autorităţilor, Xu Zhiyong risca o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

- Transparenţă asupra averilor elitelor

Reţeaua organiza sporadic reuniuni şi discuţii pe teme legate de societatea civilă, mergând de la egalitate în educaţie şi până la corupţia elitelor.

În cursul procesului, Xu Zhiyong a "păstrat tăcerea", nedorind să "ia parte la această înscenare teatrală", a declarat săptămâna aceasta avocatul său. "Nu suntem actori", a adăugat el.

Un promotor neobosit al reformelor sistemului juridic, Xu Zhiyong îndemna la o mobilizare cetăţenească împotriva corupţiei şi cerea o transparenţă a averii funcţionarilor de rang înalt.

El face parte dintr-un grup de aproximativ zece activişti anticorupţie, care urmează să fie judecaţi în perioada următoare sub acuzaţia de tulburarea ordinii publice. Xu Zhiyong a fost primul condamnat.

Vineri a avut loc procesul activistului Liu Yuandong, care a participat la manifestaţii împotriva cenzurii.

Într-o ţară în care aparatul judiciar este supus deciziilor politice, este aproape sigur că aceste procese se vor încheia cu condamnări.

Potrivit avocaţilor activiştilor, aceste audieri au fost organizate chiar înaintea concediului de Anul Nou, pentru a le diminua la maximum vizibilitatea.

Amnesty International a denunţat săptămâna aceasta "ipocrizia" autorităţilor chineze care-i judecă pe activişti şi care afişează, în acelaşi timp, o voinţă de transparenţă şi de luptă împotriva mitei.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în China s-a declarat vineri îngrijorat de "înăsprirea" tratamentului aplicat activiştilor pentru libertăţi. Statele Unite şi-au exprimat "îngrijorarea" în urma arestării lui Xu Zhiyong în iulie 2013.

Beijingul le-a răspuns cerând ţărilor străine să "nu se amestece în afacerile interne ale Chinei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici