Acuzaţii dure la şedinţa AIE pentru desemnarea unui candidat comun la preşedinţia Republicii Moldova

Criza politică din Republica Moldova continuă după ce partidele de guvernământ, care s-au întâlnit luni seara cu grupul fostului comunist Igor Dodon, nu au reuşit să convină asupra unei candidaturi comune la preşedinţia ţării, şedinţa încheindu-se pe fondul unor acuzaţii dure între participanţi.

263 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii dure la şedinţa AIE pentru desemnarea unui candidat comun la preşedinţia Republicii Moldova

Marian Lupu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit PRO TV Chişinău, acuzaţiile au început să apară chiar înaintea deschiderii reuniunii Alianţei pentru Integrare Europeană, Igor Dodon precizând că grupul său nu este de acord ca liderul liberal Mihai Ghimpu să ocupe vreo funcţie importantă în stat. El l-a acuzat pe acesta din urmă că ar coopera cu Partidul Comuniştilor (PCRM), care vrea mai degrabă alegeri anticipate.

"Este evident că două partide duc ţara spre anticipate: unul spre stânga şi unul spre dreapta. Vă daţi seama de cine vorbesc", a afirmat Dodon.

El a reiterat poziţia grupului său, afirmând că depăşirea crizei politice actuale poate avea loc doar prin votarea unui candidat independent. "Noi nu am cerut nicio funcţie. Noi am propus o posibilă candidatură pentru discuţii: doamna Greceanîi. Puteau să vină cu propuneri de alternativă, dar ei insistă cu Lupu", a adăugat fostul comunist.

Marian Lupu a dezminţit însă declaraţiile lui Dodon. "Vreau să vă spun că s-au auzit aici de la tribună nişte afirmaţii cel puţin neobişnuite, că dânşii au dat dovadă de flexibilitate, că ar fi propus discutarea unei candidaturi apartinice. Ceva clar şi tranşant în acest sens de la domnul Dodon nu s-a auzit", a declarat el.

La rândul său, liderul Partidului Liberal (PL) a reiterat că se opune candidaturii Zinaidei Greceanîi, optând pentru respectarea acordului AIE prin desemnarea lui Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului şi şeful statului interimar.

"Ce, nu-i clar? E un joc acesta cu doamna Greceanîi preşedinte. Ei aspiră la funcţia de preşedinte al Parlamentului, am înţeles eu. Am auzit prin târg. Aţi auzit şi voi că a spus că n-o să permită să fie Ghimpu preşedinte al Parlamentului", a afirmat liderul liberal.

"Eram gata să o votăm pe doamna Greceanîi, dar Dodon şi-a schimbat poziţia. A zis «Da, da, este apolitică. Noi ne schimbăm poziţia şi mergem cu altă variantă»", a precizat Ghimpu.

În acelaşi timp, el recunoaşte că electoratul pe care îl reprezintă partidul nu l-ar fi iertat dacă ar fi votat-o pe Zinaida Greceanîi. În plus, el susţine că nimeni nu a vrut ca Greceanîi să fie preşedinte.

"Noi nu votăm, dar mizăm pe faptul că PL nu va vota. Se urmărea ca Zinaida Greceanîi să nu fie votată. Cred că este un joc şi Greceanîi nu trebuia să accepte acest joc, după ce a guvernat cu comuniştii la 7 aprilie ... Cineva a folosit numele ei şi a înaintat special această candidatură ştiind că noi nu vom vota", a explicat Ghimpu.

El a afirmat, de asemenea, că premierul Vlad Filat este cel care nu îşi doreşte să fie ales preşedintele pentru că "vrea să fie el preşedinte".

"Domnul Filat nu vrea să fie ales preşedintele, indiferent cine ar fi. Nu trebuie nimeni, poate mai bine să fie un fel de haos după ce îşi realizează obiectivul. Se va ajunge ca acel candidat la preşedinţie să fie Vlad Filat", a precizat Ghimpu.

Şedinţa AIE s-a încheiat luni seara fără desemnarea unui candidat, situaţie care va conduce, cel mai probabil, la amânarea alegerilor. "Cea mai rezonabilă hotărâre ar fi stabilirea unei noi date a alegerilor", a declarat preşedintele Comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, deputatul Tudor Deliu, adăugând însă că Parlamentul este cel care urmează să decidă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici