Administratorul unei firme din cadrul programului Work&Travel din Republica Moldova a fost reţinut

Administratorul unei firme din cadrul Work&Travel din R. Moldova a fost reţinut, miercuri, de ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuit că a deposedat 168 de beneficiari ai acestui program de peste 2.000.000 de lei moldoveneşti (peste 110.000 de euro).

79 afișări
Imaginea articolului Administratorul unei firme din cadrul programului Work&Travel din Republica Moldova a fost reţinut

Administratorul unei firme din cadrul programului Work&Travel din Republica Moldova a fost reţinut (Imagine: Shutterstock)

Bărbatul, reţinut pentru 72 de ore, este bănuit de organizarea unei scheme de spălare a banilor prin intermediul căreia 168 de beneficiari (studenţi) ai programului Work&Travel au fost deposedaţi de peste 2.000.000 de lei moldoveneşti, adică peste 110.000 de euro, relatează PRO TV Chişinău.

În urma unor investigaţii, s-a constatat că, folosind abuziv datele cu caracter personal ale studenţilor care au aplicat în 2012 la programul Work&Travel şi au muncit în Statele Unite, suspectul a deschis pe numele acestora 168 de carduri bancare la două bănci autohtone. Bărbatul a intrat în posesia acestora după ce şi-a creat o întreprindere şi ar fi solicitat băncilor eliberarea cardurilor salariale pentru angajaţii săi.

Studenţii care au muncit în Statele Unite prin intermediul acestui program trebuiau să primească restituiri de taxe de la Serviciul Fiscal american, însă de acestea ar fi beneficiat suspectul. Banii din Statele Unite intrau în conturile de card deschise pe numele studenţilor, fără consimţământul acestora, iar ulterior bărbatul i-ar fi extras din bancomatele din ţară.

Datele preliminare ale anchetei arată că, într-un interval de 24 de ore, erau utilizate între zece şi 40 de carduri şi extrase sume între 1.000 şi 5.000 de lei moldoveneşti la fiecare operaţiune, adică între aproximativ 60 şi 300 de euro.

În ultimele zile, ofiţeri ai CNA au efectuat mai multe perchiziţii la domiciliul suspectului. Ei au depistat 78 de carduri bancare, plicuri de la instituţiile bancare din Republica Moldova şi de peste hotare ce conţin informaţii confidenţiale despre conturile bancare, extrase de retragere a numerarului de la bancomate, scrisori de la Departamentul american de Venituri pe numele unor persoane fizice din Republica Moldova.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz de serviciu şi spălare de bani, iar bărbatul riscă până la 15 ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici