AFP: Aniversare în stil sovietic pentru Putin, în pofida câtorva "disidenţi"

Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, şi-a sărbătorit miercuri într-o manieră sovietică cea de-a 57-a aniversare, primind dragostea "tandră" şi "sinceră" a unui poet, un tablou al protejatului său, preşedintele Dmitri Medvedev, şi elogiile unui scriitor, comentează AFP.

19 afișări
Imaginea articolului AFP: Aniversare în stil sovietic pentru Putin, în pofida câtorva "disidenţi"

AFP: Aniversare în stil sovietic pentru Vladimir Putin, în pofida câtorva "disidenţi" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La începutul zilei, mai mulţi scriitori au anunţat public că nu vor onora o invitaţie din partea puternicului şef al Guvernului rus. "Educaţia mea nu îmi permite să vin să văd pe cineva de ziua sa, pentru a-i vorbi de probleme, pentru a-i exprima critici", a declarat Dmitri Bikov, un renumit autor şi cronicar, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a văzut constrâns să reacţioneze la o polemică ce ameninţa să se dezvolte: "Mai multe persoane invitate nu sunt în prezent la Moscova, altele sunt bolnave", a spus el.

"Aceşti scriitori nu vor să fie marionete în mâinile fostului preşedinte", a subliniat scriitorul şi liderul Partidului naţional bolşevic de opoziţie, Eduard Limonov.

Cu excepţia acestui moment stânjenitor, întâlnirea cu aproximativ zece scriitori, care a avut loc "din întâmplare" în ziua aniversării premierului, potrivit acestuia, s-a desfăşurat în condiţii foarte bune.

Fidel tradiţiei de apropiere între putere şi literatura inaugurată de Lenin şi Stalin, autorul cărţii "Bani pentru Maria", Valentin Rasputin, i-a adus lui Putin un omagiu exagerat.

"Vă urăm tot binele posibil. Ce vrea să însemne binele dumneavoastră? Înseamnă binele ţării, binele nostru, pentru că viaţa privată - nu ştiu dacă aveţi una - mi se pare că are efectele sale la nivel de stat", a afirmat scriitorul, potrivit agenţiei Itar-Tass.

Autorii prezenţi, printre care Aleksandr Kabakov ("Neîntoarcerea"), Serghei Lukianenko ("Santinelele nopţii") şi Andrei Bitov ("Casa Puşkin") i-au oferit toţi cărţi premierului rus.

Cotidianul Nezavisimaia Gazeta a mers şi mai departe cu elogiile. Flirtând între ironie şi laudă, ziarul a publicat pentru Putin o odă, care i-ar fi făcut pe anumiţi lideri sovietici să pălească de invidie.

"Chiar dacă există un rebel printre noi/ Şi el, dacă trebuie, vă va apăra trup şi suflet/ Vă iubesc atât de sincer, cu atâta tandreţe/ Şi dacă Dumnezeu vrea acest lucru, ţara vă va iubi la fel de mult", scrie poetul Evgheni Lesin.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a dat dovadă de mai multă sobrietate, limitându-se să laude un om "cu principii" şi cu "exigenţe înţelepte".

"Cu un tact înnăscut, apăraţi cu persistenţă interesele statului, confirmându-i autoritatea şi puterea dincolo de frontierele ţării", a subliniat patriarhul Kirill.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, ales de Putin pentru a-l succeda, s-a întâlnit cu premierul şi i-a oferit un tablou, a anunţat postul rus de televiziune.

Aniversarea lui Putin
coincide de asemenea cu festivităţile de comemorare a jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, asasinată în urmă cu trei ani. Scriitorul Dmitri Bikov, după ce a declinat invitaţia lui Putin, a participat la aceste festivităţi.

Membrul opoziţiei şi fostul vicepremier Boris Nemţov s-a exprimat şi el cu această ocazie: "Nu ştiu dacă este un fapt întâmplător sau nu că aniversarea lui Putin coincide cu ziua uciderii lui Politovskaia. Ştiu doar că această coincidenţă este deplorabilă", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici