AFP: Haiti, o ţară îngenuncheată, îşi alege duminică preşedintele şi parlamentarii

Haitienii îşi vor alege, duminică, noii conducători, care vor moşteni o ţară pe care cutremurul din ianuarie a îngenuncheat-o, cu peste un milion de sinistraţi şi o populaţie ameninţată de holeră, care nu-şi face iluzii cu privire la soluţiile oferite de clasa politică.

25 afișări
Imaginea articolului AFP: Haiti, o ţară îngenuncheată, îşi alege duminică preşedintele şi parlamentarii

AFP: Haiti, o ţară îngenuncheată, îşi alege duminică preşedintele şi parlamentarii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La aproape un an după cutremurul de la 12 ianuarie, în care au murit 250.000 de persoane, în regiunea capitalei Port-au-Prince, populaţia este chemată să îl aleagă pe succesorul preşedintelui Rene Preval din rândul celor 18 candidaţi, dar şi să desemneze deputaţii şi senatorii ţării.

Preval, căruia Constituţia îi interzice să candideze pentru un nou mandat, ar putea preda ştafeta unui prim preşedinte femeie în această ţară, şi anume lui Mirlande Manigat, soţia unui fost preşedinte, în vârstă de 70 de ani, prezentată ca favorită, în faţa candidatului partidului aflat la putere, Jude Celestin, în vârstă de 48 de ani.

Potrivit unui sondaj al Biroului pentru Cercetări în Informatică şi în Dezvoltare Economică şi Socială, Manigat ar obţine 36 la sută din voturi, faţă de 20 la sută, câte ar obţine Celestin. Un al treilea candidat, Michel Martelly, mai cunoscut după numele său de cântăreţ, "Sweet Micky", care se bucură de popularitate în rândul tinerilor, ar obţine 14 la sută din voturi.

Rezultatele vor putea fi cunoscute abia la începutul lui decembrie. Cei mai bine plasaţi doi candidaţi se vor înfrunta în turul doi.

Însă există teama unor nereguli, într-o ţară în care corupţia este un flagel, a declarat directorul Registrului Elctoral Naţional, Philippe RJ Augustin, care se teme de "fraude peste tot".

În pofida haosului provocat de epidemia de holeră, în care au murit peste 1.400 de persoane, de la jumătatea lui octombrie şi până în prezent, autorităţile au refuzat să amâne scrutinul.

Epidemia a provocat violenţe, săptămâna trecută, contra Căştilor Albastre din cadrul ONU, acuzate de o parte a populaţiei că au adus boala în ţară, într-o manifestaţie fiind ucise şase persoane.

Campania electorală a fost marcată, de asemenea, de confruntări între susţinătorii diferiţilor candidaţi, în care au fost ucise două persoane, luni.

Manigat, susţinută de clasa mijlocie şi mediile intelectuale, ar putea beneficia de un vot de respingere a partidului aflat la putere, ale cărui afişe, în culorile galben şi verde şi cu fotografia lui Celestin pe ele, "acoperă" întreaga ţară, comentează AFP.

"Haitienii nu vor continuitate. Vor schimbarea, vor o ruptură", a declarat ea.

Dar haitienii par să creadă că noul preşedinte, indiferent cine va fi acesta, va putea reconstrui ţara.

"Ne-am scufundat mai repede decât alte popoare. Avem nevoie de reconstruirea caselor, de viziune, de o modalitate de a aborda lucrurile. Este necesar un nou echilibru la toate nivelurile", a declarat Yole Derose, o cântăreaţă adulată în Haiti.

Cu instituţii distruse de cutremur, o clasă politică destrămată, o societate divizată de mizerie, această sarcină pare titanică.

"Viitorii conducători trebuie să înţeleagă că avem o ţară de salvat şi de construit împreună", a declarat Jean Desinor, directorul postului de radio al Bisericii Catolice. El şi-a exprimat speranţa că nenorocirile care au afectat ţara în 2010 vor putea permite "un nou început pe baze noi".

Pe străzile din Port-au-Prince, locuitorii aşteaptă mai ales un loc de muncă.

"Noi vrem ca noul preşedinte să creeze locuri de muncă pentru toţi cei care nu fac nimic. El trebuie să deschidă şcoli pentru copii", cere Patrick Saint-Vil.

În faţa birourilor administrative, sute de persoane continuau să aştepte, miercuri, pentru a primi cartea de identificare naţională care le va permite să voteze. "Frica de holeră nu ne va împiedica să votăm", a declarat Regina, o tânără artistă care încurajează femeile să o urmeze "pentru schimbare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici