Agentul rus care a dezvăluit numele a zece spioni din SUA, găsit vinovat de înaltă trădare

Tribunalul militar din Moscova l-a găsit vinovat de înaltă trădare luni pe un fost oficial din Serviciul de informaţii externe (SVR), care a părăsit ţara şi a dezvăluit numele a zece spioni arestaţi în urmă cu un an în Statele Unite, relatează agenţia Interfax.

1149 afișări
Imaginea articolului Agentul rus care a dezvăluit numele a zece spioni din SUA, găsit vinovat de înaltă trădare

Agentul rus care a dezvăluit numele a zece spioni din SUA, găsit vinovat de înaltă trădare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aleksandr Poteev, găsit vinovat de înaltă trădare şi de dezertare, a primit pedeapsa cerută săptămâna trecută de procurori. Lui i-a fost retras şi gradul de colonel. Procesul său s-a derulat cu uşile închise.

Avocatul lui Poteev a anunţat că va contesta decizia pentru a obţine o pedeapsă mai blândă.

Aleksandr Poteev era şeful adjunct al Departamentului America de la Direcţia "S" (reţele inactive) din SVR şi avea acces direct la toate informaţiile despre agenţi.

Potrivit textului hotărârii, colonelul Poteev a dezvăluit serviciilor secrete americane mecanismele de finanţare ale agenţilor ruşi şi mijloacele lor de comunicare, în cursul călătoriilor sale în străinătate şi întâlnirilor de la Moscova.

El a fugit din Rusia luând un tren Moscova-Minsk. Ulterior, "dotat cu un paşaport fals, cu ajutorul serviciilor speciale americane, el a mers în Germania, apoi în Statele Unite, unde se ascunde până în prezent".

Înainte de a fugi, el i-a trimis un mesaj soţiei sale, pentru a o avertiza că nu se va întoarce niciodată.

"Mary, încearcă să o iei cu calm, nu plec temporar, ci pentru totdeauna. Nu aş vrea, dar sunt nevoit. Vreau să pornesc de la zero şi voi încerca să ajut copiii", i-ar fi scris el în SMS, potrivit textului citit de judecător.

Deţinătorul paşaportului rusesc care i-a permis lui Poteev să fugă sub o identitate falsă a fost interogat de judecători şi a spus că nu a pierdut niciodată documentul, adăugând că l-a prezentat la ambasada americană pentru a obţine o viză.

Întrebată de autorităţile ruse, ambasada americană nu a vrut să spună unde se află Aleksandr Poteev, potrivit tribunalului.

Surse din serviciile secrete ruse au dezvăluit în noiembrie trădarea acestui înalt oficial din SVR, care a dat o lovitură puternică Moscovei odată cu arestarea a zece agenţi "inactivi" în Statele Unite.

Aceşti agenţi au fost ulterior predaţi Moscovei, în cadrul unui schimb demn de Războiul Rece.

Unul dintre agenţi, Anna Chapman, devenită celebritate în Rusia, a fost interogată în cadrul procesului şi l-a recunoscut într-o fotografie pe colonelul Poteev ca fiind o persoană care cunoştea activităţile sale în Statele Unite, a precizat judecătorul.

Aleksandr Poteev a fugit cu puţin înainte de vizita preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în Statele Unite, din iunie 2010, potrivit presei ruse.

În decembrie, premierul Vladimir Putin, fost agent al Serviciului de informaţii externe sovietic, care făcea atunci parte din KGB, l-a calificat drept "porc" pe transfug, dând asigurări că îşi va regreta "de o mie de ori" trădarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici