Ahmadinejad: Orientul Mijlociu se va debarasa în curând de SUA şi Israel

Orientul Mijlociu se va "debarasa în curând de Statele Unite şi Israel", a afirmat, vineri, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, evocând revoltele în Egipt şi Tunisia, într-un discurs celebrând împlinirea a 32 de ani de la Revoluţia islamică din 1979.

36 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad: Orientul Mijlociu se va debarasa în curând de SUA şi Israel

Ahmadinejad: Orientul Mijlociu se va debarasa în curând de SUA şi Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom vedea în curând un nou Orient Mijlociu fără americani şi fără regim sionist şi în care opresorii nu vor mai avea niciun loc", a afirmat el.

"Le spun popoarelor şi tinerilor din ţările islamice şi arabe, în special egiptenilor: fiţi vigilenţi. Este dreptul vostru să fiţi liberi, să vă alegeţi guvernul, liderii", a afirmat el.

"Opresorii au ajuns la capătul drumului", a continuat el.

Apoi, adresându-se direct americanilor şi occidentalilor: "Dacă vreţi ca oamenii să aibă încredere în voi, încetaţi să mai interveniţi în afacerile lor, în special în Egipt şi Tunisia. Apoi debarasaţi regiunea de regimul sionist".

Ahmadinejad şi-a susţinut discursul în faţa unei mulţimi imense reunite în Piaţa Azadi (Libertăţii) din centrul Teheranului, care scanda în acest an sloganuri de susţinere faţă de revoltele în Egipt şi Tunisia, alături de tradiţionalele sloganuri "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului".

"Mişcarea finală a început. Ne aflăm în cadrul unei revoluţii mondiale condusă de cel iubit", o referire la Imamul Mahdi, al 12-lea şi ultimul imam al islamului şiit, a spus Ahmadinejad.

Conform tradiţiei şiite, Imamul Mahdi, care a trăit în secolul 10, urmează să revină într-o zi pe Pământ pentru a restabili "împărăţia dreptăţii".

"Va fi o trezire imensă şi, în mod clar, este mâna imamului. Inimile şi sufletele înţeleg necesitatea unui guvern al lumii asigurat în totalitate de cineva legat de transcendent", a continuat Ahmadinejad, referindu-se la revenirea imamului.

Anterior, Ahmadinejad reiterase că revoltele din Tunisia şi Egipt sunt consecinţa revoluţiei islamice care a avut loc în Iran în 1979.

"Mesajul revoluţiei islamice a fost transmis timp de 32 de ani în lume, iar inimile s-au trezit acum", precizează liderul iranian.

Ahmadinejad a rostit discursul în faţa unei mulţimi imense adunate în Piaţa Azadi (Libertăţii) din centrul Teheranului. Persoanele adunate au strigat "Moarte lui Mubarak", "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului".

La fel ca în fiecare an de aniversarea Revoluţiei islamice, sute de mii de persoane au fost mobilizate la Teheran având steaguri iraniene şi portrete ale imamului Khomeiny, fondatorul Republicii Islamice, şi ale ayatollahului Ali Khamenei, actualul lider suprem iranian. Mitinguri similare au avut loc şi în alte oraşe ale ţării.

Preşedintele Ahmadinejad s-a referit şi la criza declanşată de programul nuclear iranian. "Marile puteri au încercat să ne împiedice să avem energie nucleară, dar au eşuat. Stăpânim în totalitate ciclul nuclear. Sancţiunile internaţionale împotriva Iranului au eşuat. Dacă marile puteri aleg calea cooperării în locul confruntării, vom fi favorabili. În caz contrar, poporul iranian nu are nevoie de ei", subliniază Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici