Ahmed Davutoglu nu exclude nicio opţiune pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Turcia

Premierul turc Ahmed Davutoglu a apreciat, miercuri, că toate opţiunile sunt pe masa de negocieri pentru ca Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, să formeze un nou guvern după ce a pierdut majoritatea absolută la ultimele alegeri legislative, relatează Reuters.

119 afișări
Imaginea articolului Ahmed Davutoglu nu exclude nicio opţiune pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Turcia

Ahmed Davutoglu nu exclude nicio opţiune pentru formarea unei coaliţii de guvernare în Turcia

Într-o intervenţie la postul public de televiziune TRT, Davutoglu, care este şi liderul AKP, a subliniat că posibilitatea desfăşurării de alegeri anticipate ar putea fi luată în calcul abia după epuizarea tuturor căilor de formare a unui nou guvern.

Şeful Guvernului de la Ankara a precizat că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu este implicat în negocierile cu partidele de opoziţie, dar ar putea interveni în cazul unei eventuale crize.

Formaţiunile de opoziţie din Turcia îl acuză pe şeful statului de amestec în activitatea AKP, deşi Constituţia îi interzice, prin prisma funcţiei, să întreprindă astfel de acţiuni.

AKP va continua procesul de pace cu activiştii kurzi cât mai mult timp posibil, oricare ar fi finalul negocierilor privind formarea unei coaliţii guvernamentale, a afirmat Davutoglu.

Unul din posibilii parteneri la guvernare ai AKP ar putea fi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP), care se opune unui dialog cu kurzii.

Partidul islamo-conservator AKP a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Turcia, dar a pierdut, după 13 ani, majoritatea absolută în Parlament.

AKP a obţinut 40,9% din voturi, adică 258 de mandate din cele 550 ale Parlamentului, fiind urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), care au primit 25%, respectiv aproape 16% din sufragii, adică 132, respectiv 80 de mandate.

De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reuşit să treacă pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea în Parlament, obţinând 13% din voturi şi 80 de mandate.

În contextul impasului rezultat în urma alegerilor, Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Popular Republican (CHP), a pledat pentru organizarea de negocieri în vederea formării unei coaliţii, excluzând posibilitatea alegerilor anticipate.

Guvernul Turciei a demisionat, marţi, conform procedurii aplicate după alegerile parlamentare.

Recep Tayyip Erdogan a acceptat demisia formală a Guvernului, însă urmează să îi ceară actualului premier să formeze un alt cabinet guvernamental.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici