AIEA a fost invitată de Iran să viziteze, pe 8 decembrie, instalaţia de la Arak

Iranul a invitat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze, pe 8 decembrie, instalaţia de producere de apă grea de la Arak, îndeplinind astfel unul dintre angajamentele asumate într-un acord semnat la mijlocul lunii noiembrie cu această agenţie, a anunţat directorul său general, Yukiya Amano.

77 afișări
Imaginea articolului AIEA a fost invitată de Iran să viziteze, pe 8 decembrie, instalaţia de la Arak

AIEA a fost invitată de Iran să viziteze, pe 8 decembrie, instalaţia de la Arak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot să anunţ Consiliul că am primit o invitaţie din partea Iranului să vizitez instalaţia de producere de apă grea de la Arak, pe 8 decembrie", a declarat Amano, potrivit textului unui discurs susţinut la Consiliul de Guvernatori, care a început joi o reuniune de două zile cu uşile închise.

Reactorul de apă grea de la Arak, pe care Iranul intenţiona să-l lanseze către sfârşitul anului 2014, se află în atenţia marilor puteri, deoarece va oferi Iranului posibilitatea de a extrage plutoniu, o alternativă a uraniului îmbogăţit, pentru a construi bomba atomică.

Potrivit acordului interimar semnat duminică la Geneva cu Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania), Iranul s-a angajat să înceteze lucrările la acest reactor pentru o perioadă de şase luni.

AIEA nu a mai primit detalii despre crearea şi funcţionarea acestui reactor începând din 2006 şi nu a mai fost autorizată să viziteze instalaţia de producere de apă grea începând din august 2011.

Iranul s-a angajat să permită accesul inspectorilor agenţiei în această instalaţie într-un prim acord de şase puncte vizând "crearea unei încrederi mai mari între cele două părţi". Acest acord tehnic, semnat la Teheran, pe 11 noiembrie, în timpul unei vizite a lui Yukiya Amano, prevede, de asemenea, inspectarea minei de uraniu de la Gachin şi un angajament al Iranului de a da informaţii despre eventualele sale proiecte legate de reactoare nucleare sau alte instalaţii de îmbogăţire a uraniului.

"Toate celelalte probleme aflate în suspans, inclusiv cele ridicate în precedentele mele raporturi, vor fi abordate pas cu pas", a precizat şeful AIEA.

După doi ani de negocieri fără rezultate, AIEA şi Iranul au decis să abandoneze proiectul lor de a încheia o "abordare structurată", un acord de verificare în comun a unor puncte ridicate de un raport sever dat publicităţii în noiembrie 2011. În acel raport agenţia a prezentat o serie de elemente potrivit cărora Teheranul a efectuat lucrări încă înainte de 2003 şi probabil ulterior în vederea fabricării armei atomice.

Cele două părţi au convenit să urmeze o strategie progresivă, iar Iranul are la dispoziţie trei luni pentru a aplica cele şase puncte ale "foii de parcurs" adoptate la mijlocul lunii noiembrie. "Aştept cu nerăbdare să anunţ noi progrese, inclusiv aplicarea acestor şase măsuri practice, în cadrul Consiliului Guvernatorilor care va avea loc în martie", a spus Amano.

Sosirea lui Hassan Rohani, un moderat, la preşedinţia Iranului în această vară a permis ieşirea din impas atât în dosarul nuclear iranian, cât şi la nivel diplomatic.

La Geneva, marile puteri din cadrul Grupului 5+1 şi Iranul au ajuns la un acord care prevede oprirea anumitor activităţi nucleare iraniene şi interzicerea lansării alteia noi în următoarele şase luni, în schimbul relaxării unor sancţiuni care afectează economia ţării.

Occidentalii şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, însă Teheranul dezminte această ipoteză.

AIEA va avea un rol important în verificarea unor măsuri luate în baza acestui acord, urmând să efectueze inspecţii la instalaţiile de îmbogăţire de la Natanz şi Fordo, precum şi la reactorul de la Arak.

"Reflectăm în prezent la modalitatea în care vor putea fi puse în aplicare elementele acordului ce implică agenţia", a anunţat Amano, evocând aspectele finanţării şi resurselor umane. "Analiza va lua timp. Voi consulta Consiliul cât mai repede posibil atunci când ea va fi finalizată", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici