AIEA consideră "profund regretabil" anunţul Coreei de Nord privind repornirea unui reactor nuclear

Anunţul prin care Coreea de Nord şi-a exprimat marţi intenţia de a reporni reactorul nuclear de la Yongbyon, sugerând o posibilă reluare a îmbogăţirii uraniului în scopuri militare, "este profund regretabil", a apreciat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

229 afișări
Imaginea articolului AIEA consideră "profund regretabil" anunţul Coreei de Nord privind repornirea unui reactor nuclear

AIEA consideră "profund regretabil" anunţul Coreei de Nord privind repornirea unui reactor nuclear (Imagine> Mediafax Foto/AFP)

"Este vorba despre o evoluţie profund regretabilă, care constituie o încălcare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat, citată într-un e-mail, pentru AFP, Gill Tudor, o purtătoare de cuvânt AIEA.

"Încă o dată, directorul general (al AIEA) îndeamnă în mod expres RPDC (Republica Populară Democratică Coreeană) să respecte pe deplin toate rezoluţiile corespunzătoare ale Consiliului de Securitate al ONU şi ale Consiliului Guvernatorilor AIEA", a adăugat ea.

Phenianul a închis centrala nucleară de la Yongbyon în 2007, iar repronirea acesteia ar putea permite Coreei de Nord reconstituirea stocurilor de plutoniu necesare pentru producerea de arme nucleare.

Un purtător de cuvânt al Guvernului nord-coreean a declarat că Phenianul va "reamenaja şi redemara" toate instalaţiile complexului nuclear de la Yongbyon, inclusiv o instalaţie de îmbogăţirea uraniului şi un reactor cu o capacitate de cinci megawaţi.

Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar nord-coreean, care dispune în continuare de suficient plutoniu pentru producerea a patru până la opt bombe.

Această decizie exprimă voinţa Phenianului de a îşi "consolida arsenalul nuclear atât calitativ, cât şi cantitativ" şi este necesar pentru soluţionarea unor penurii "grave" de energie electrică, potrivit acestui purtător de cuvânt, citat de KCNA, agenţia de presă nord-coreeană.

Coreea de Nord, care a procedat la al treilea test nuclear în februarie, se opune inspecţiilor AIEA începând din 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici