Alegătorii din R.Moldova votează în turul doi al scrutinului pentru desemnarea primarilor

Alegătorii din Republica Moldova votează duminică în cel de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea primarilor, care se desfăşoară în 512 localităţi din ţară, inclusiv la Chişinău, relatează Info-Prim Neo, în pagina electronică.

327 afișări
Imaginea articolului Alegătorii din R.Moldova votează în turul doi al scrutinului pentru desemnarea primarilor

Alegătorii din R.Moldova votează în turul doi al scrutinului pentru desemnarea primarilor (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Alegătorii din Republica Moldova votează duminică în cel de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea primarilor, care se desfăşoară în 512 localităţi din ţară, inclusiv la Chişinău, relatează Info-Prim Neo, în pagina electronică.

Turul doi al scrutinului pentru alegerea primarului se desfăşoară în 512 localităţi din Republica Moldova, pe buletinele de vot figurând primii doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur de scrutin, la 5 iunie.

Cele 1.248 de secţii de votare din ţară în care se desfăşoară turul doi au fost deschise la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Toate cele 300 de secţii de votare din municipiul Chişinău s-au deschis fără incidente, la urne fiind aşteptate, în capitală, peste 600.000 de persoane cu drept de vot.

Candidatul Partidului Comuniştilor din R.Moldova (PCRM), Igor Dodon, se confruntă duminică, în turul doi al alegerilor pentru primăria Chişinău, cu primarul în exerciţiu, liberalul Dorin Chirtoacă, susţinut de Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).

Spre deosebire de primul tur, astăzi de la cabinele de vot lipsesc draperiile. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală şi susţinută de Curtea de Apel, pentru a contracara posibilele fraude electorale, informează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Cu toate acestea, draperiile la intrarea în cabinele de vot vor fi puse la solicitarea cetăţenilor, după o decizie luată sâmbătă seara de Curtea Supremă de Justiţie, transmite Info-Prim Neo. "Dacă va apărea un litigiu referitor la faptul că cetăţenii doresc să voteze cu draperia, atunci reprezentanţii biroului vor fi obligaţi să o pună", a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, la briefingul de la ora 10.00.

Potrivit CEC, până la ora 15.00, prezenţa la vot pe ţară este de 33,23 la sută. Până la ora 15.30, prezenţa la vot în Chişinău este de 37,5 la sută, transmite cotidianul Timpul.

Candidatul PL, Dorin Chirtoacă şi-a dat votul pentru dezvoltarea municipiului Chişinău, pentru bunăstarea locuitorilor indiferent de opţiunea de vot şi coloratura politică. "Am făcut o alegere pentru viitorul copiilor noştri, o alegere pentru modernizarea Chişinăului, pentru consolidarea Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru a continua cele începute cu bine acum patru ani", a declarat Dorin Chirtoacă la ieşirea de la urne.

Candidatul s-a arătat încrezător că va obţine cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Chişinău. "Intuiţia îmi spune că vom continua activitatea la Primărie în următorii patru ani şi vom continua modernizarea municipiului Chişinău, şi lucrurile se vor aşeza la locul lor astăzi în Republica Moldova".

Candidatul PCRM la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, a declarat la ieşirea de la urne că a votat pentru un oraş mai curat, mai modern, pentru ca municipiul Chişinăul să devină un oraş al dezvoltării şi nu un oraş al luptelor politice şi demagogiei, transmite Info-Prim Neo.

"S-a muncit foarte mult şi cred că rezultatele vor fi cele pe care le aşteptăm. Suntem convinşi că victoria pe care a obţinut-o PCRM în 5 iunie astăzi va fi reconfirmată. Norocul le surâde celor pregătiţi", a adăugat Igor Dodon.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a votat alături de soţia sa, Taisia Voronin, şi nu a ezitat să aducă acuzaţii la adresa AIE. "Nu vor să câştige alegerile, ci să fure democraţia", a declarat Vladimir Voronin, comentând cererea Partitului Liberal de renumărare a voturilor pentru Consiliul Municipal Chişinău, admisă de Curtea de Apel.

Liderul comunist a mai spus că a votat pentru dezvoltarea Chişinăului şi a satelor din Republica Moldova, ca sa fie în sfârşit regulă în ţară şi să fie învinsă "mafia guvernamentală şi cea locală".

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, s-a prezentat la secţia de votare împreună cu soţia sa şi a fost concis în declaraţii. "Am votat pentru acest oraş, pentru viitorul capitalei şi al ţării", a declarat Lupu, citat de Jurnal de Chişinău.

Liderul Partidului Democrat (PDM) a mai spus că de la viitorul primar al capitalei aşteaptă multă muncă, responsabilitate şi profesionalism.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a venit să voteze împreună cu soţia sa, interesându-se de prezenţa la urne, informează PRO TV Chişinău.

"Ca întotdeauna, am venit cu gânduri bune. Ca cetăţenii să continue mersul pe care l-au început pentru că nu exista cale întoarsă. Vom monitoriza la sediu alegerile. E o zi importantă: trebuie să faci o alegere. Avem de ales dintre un iepure şi un leu. Leul la Primărie şi iepurele în friptură. Mai sunt încălcări, dar lucrurile sunt deja mai aproape de realitate", a declarat Ghimpu.

Circa 200 de studenţi moldoveni care învaţă în România, dar care au viza de reşedinţă la Chişinău au venit cu autocarele să voteze. La prima oră a dimineţii, mai multe autocare de la Bucureşti, Sibiu, Constanţa, Braşov, Suceava şi Cluj-Napoca au ajuns la Chişinău.

Ei spun că vor reveni în oraşele unde învaţă în această seară, iar pentru alegeri vor să arate că le pasă. Oficial, tinerii spun că transportul a fost comandat de asociaţiile de studenţi basarabeni din România.

Alegerile vor fi anulate în localitatea Condrăteşti, din raionul Ungheni, din cauza unei confuzii pe buletinele de vot, transmite Info-Prim Neo. În primul tur al alegerilor, la 5 iunie, pentru funcţia de primar au candidat trei persoane cu acelaşi nume, Ion Bodrug, fiecare reprezentând câte un partid din AIE. Cele mai multe voturi le-au acumulat candidaţii PLDM şi PL, însă din cauza unei erori tehnice, pe buletinele de vot pentru turul doi, în locul candidatului PLDM a apărut candidatul PDM.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici