Alegătorii din Republica Moldova au început să voteze pentru alegerile parlamentare

Birourile de vot din Republica Moldova s-au deschis duminică, la ora 7.00, pentru cel de-al treilea scrutin organizat în ultimul an şi jumătate, care ar putea pune capăt unei crize politice de durată.

50 afișări
Imaginea articolului Alegătorii din Republica Moldova au început să voteze pentru alegerile parlamentare

Alegătorii din Republica Moldova au început să voteze pentru alegerile parlamentare (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Circa 2,6 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, pentru a-şi alege cei 101 deputaţi. În cursa electorală sunt înscrise 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi.

Opţiunile sunt împărţite între coaliţia proeuropeană aflată la putere, formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră, şi Partidul Comuniştilor, care susţine legăturile cu Moscova.

Actualul Parlament a fost dizolvat după ce coaliţia de guvernământ, care a obţinut victoria la alegerile din iulie 2009, nu a reuşit să obţină cele 61 de voturi necesare pentru a desemna un şef al statului. Nici Partidul Comuniştilor nu reuşise, înainte alegerilor anticipate, să îşi impună candidatul.

După alegerile din aprilie 2009, revoltele de stradă determinate de bănuielile de fraudă electorală au determinat convocarea alegerilor anticipate, în urma cărora Partidul Comuniştilor a fost înlăturat de la putere, după opt ani de guvernare.

Alianţa pentru Integrare Europeană a încercat să depăşească impasul politic, convocând un referendum constituţional, în vederea aprobării alegerii directe a preşedintelui, însă scrutinul nu a putut fi validat din cauza prezenţei insuficiente la vot.

Pentru alegerile parlamentare de duminică, participarea la vot necesară pentru validarea scrutinului este de o treime dintre alegătorii înscrişi pe liste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici