Alegeri Afganistan: Circa 1,5 milioane de voturi ar fi putut fi fraudate - UE

Observatorii Uniunii Europene au declarat miercuri că aproximativ 1,5 milioane de voturi de la alegerile prezidenţiale afgane, din data de 20 august, ar fi putut să fie fraudate, dintre care trei sferturi în favoarea preşedintelui în exerciţiu, Hamid Karzai.

15 afișări
Imaginea articolului Alegeri Afganistan: Circa 1,5 milioane de voturi ar fi putut fi fraudate - UE

Alegeri Afganistan: Circa 1,5 milioane de voturi ar fi putut fi fraudate - UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am calculat că au existat 1,5 milioane de voturi suspecte", a anunţat Dimitra Ioannou, preşedintele adjunct al misiunii de monitorizare electorală a UE.

Din acest un milion şi jumătate de voturi suspecte, 1,1 milioane au fost în beneficiul lui Karzai, potrivit lui Ioannou, şi aproximativ 300.000 în beneficiul principalului său rival, fostul ministru al Afacerilor Externe Abdullah Abdullah, a precizat ea.



Potrivit rezultatelor parţiale ce vizează 95 la sută din birourile electorale, Karzai se află în frunte, cu 54,3 la sută din voturile declarate valide, la distanţă mare de Abdullah, cu 28,1 la sută, acesta din urmă acuzându-l pe preşedintele în exerciţiu că a comis o fraudă la scară mare cu ajutorul statului.

Dacă voturile suspecte reperate de UE ar fi toate invalidate, Karzai ar putea trece sub pragul de 50 la sută din sufragii şi ar fi constrâns să participe la un al doilea tur de scrutin, ceea ce ar fi extrem de dificil de organizat rapid şi ar putea să îi mulţumească pe talibani, care s-au angajat să perturbe acest proces electoral şi şi-au intensificat considerabil atacurile în ultimele luni.

Acest anunţ intervine în contextul în care rezultatele voturilor la alegerile prezidenţiale afgane exprimate în toate birourile electorale vor fi făcute publice miercuri seară, a declarat Comisia Electorală Independentă (IEC).

Aceste rezultate nu vor fi definitive, proclamarea lor oficială fiind suspendată, din cauza anchetelor privind fraudele.

"În această seară, vom anunţa rezultatele preliminare bazate pe numărarea în 100 la sută din birourile electorale", a declarat Abdul Rahim Nawakhtyar, purtător de cuvânt al IEC, însărcinată cu numărarea voturilor, la aproape o lună de la desfăşurarea scrutinului.

Această instituţie a prezentat, timp de trei săptămâni, doar rezultate parţiale.

"Vom anunţa şi rata participării", a adăugat Nawakhtyar. Observatorii străini şi afgani apreciază că ea a fost foarte slabă, între 30 şi 35 la sută.

În cursul alegerilor prezidenţiale şi provinciale care au avut loc în aceeaşi zi, observatorii afgani şi străini au semnalat nereguli în întreaga ţară, la scară mai mare sau mai mică, potrivit unor surse citate de AFP.

Zeci de mii de buletine de vot au fost deja invalidate din motive de fraudă şi autorităţile electorale continuă să ancheteze miile de plângeri depuse în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici