ALEGERI ÎN CEHIA: Incertitudine după un scrutin legislativ în care s-au afirmat populiştii

Incertitudinea plana duminică, la Praga, după rezultatele scrutinului legislativ, soldat cu victoria la limită a social-democraţilor şi un succes neaşteptat al mişcării populiste ANO, o situaţie ce complică negocierile pentru formarea viitoarei coaliţii guvernamentale.

103 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN CEHIA: Incertitudine după un scrutin legislativ în care s-au afirmat populiştii

ALEGERI ÎN CEHIA: Incertitudine după un scrutin legislativ în care s-au afirmat populiştii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Social-democraţii (CSSD) s-au clasat pe primul loc, cu 20,45%, deşi liderul formaţiunii, Bohuslav Sobotka, spera la un scor de peste 30% pentru a obţine o majoritate cu sprijinul comuniştilor din KSCM.

Însă aceşti potenţiali aliaţi au obţinut doar 14,91% din voturi, clasându-se pe poziţia a treia, după mişcarea ANO, înfiinţată în 2011 de omul de afaceri Andrej Babis, proprietarul grupului agroalimentar Agrofert şi al influentului grup mediatic MAFRA.

Social-democraţii şi comuniştii vor avea împreună doar 83 de locuri în Camera inferioară a Parlamentului, care are 200 de membri.

"Nu va fi posibilă formarea niciunui guvern fără sprijinul activ sau pasiv al ANO", a explicat analistul politic Tomas Lebeda.

Mişcarea ANO (Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi) a devenit a doua forţă politică din Cehia, obţinând 18,65% din voturi după o campanie electorală agresivă împotriva partidelor politice clasice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici