ALEGERI ÎN EGIPT: Primul scrutin prezidenţial de la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere

Secţiile de vot s-au deschis miercuri la ora 8.00 (9.00, ora României) în Egipt, pentru primul scrutin prezidenţial de la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere în urmă cu 15 luni. Alegătorii deja formau cozi la mai multe secţii de vot din Cairo, înante de deschiderea acestora. Secţiile se vor închide la ora 20.00 (21.00, ora României).

365 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN EGIPT: Primul scrutin prezidenţial de la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere

ALEGERI ÎN EGIPT: Primul scrutin prezidenţial de la înlăturarea lui Hosni Mubarak de la putere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul tur al acestui scrutin se derulează miercuri şi joi. Un al doilea tur este prevăzut pentru 16 şi 17 iunie, în cazul în care nici unul dintre cei 12 candidaţi nu obţine majoritatea absolută în primul tur.

Principalii pretendenţi sunt candidatul mişcării Fraţii Musulmani, Mohammed Morsi, islamistul independent Abdel Moneim Aboul Foutouh, ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafiq, fostul ministru de Externe şi fost lider al Ligii Arabe Amr Moussa şi naţionalistul arab Hamdeen Sabbahi.

Rezultatul scrutinului rămâne foarte incert, din cauza numărului mare de indecişi şi a libertăţii de alegere inedite oferită egiptenilor.

Consilul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), aflat la putere de la înlăturarea lui Mubarak în februarie 2011, a îndemnat cetăţenii să vină masiv la urne, dând asigurări că nu vor fi tolerate fraude.

"Participarea cetăţenilor la scrutinul prezidenţial este cea mai bună garanţie de transparenţă şi securitate în procesul electoral", a declarat Mohammed al-Assar, membru al Consiliului militar aflat la conducerea ţării. "Nu vom permite nicio neregulă şi nicio tentativă de influenţare a procesului electoral", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici