Alegeri legislative din Albania: Opoziţia de stânga îşi proclamă victoria după numărarea 90 la sută din voturi - FOTO

Opoziţia de stânga se află pe primul loc în alegerile din Albania, după numărarea a aproximativ 90 la sută din voturi, şi a cerut coaliţiei de dreapta, aflată la putere, să îşi recunoască înfrângerea.

166 afișări
Imaginea articolului Alegeri legislative din Albania: Opoziţia de stânga îşi proclamă victoria după numărarea 90 la sută din voturi - FOTO

Alegeri legislative din Albania: Opoziţia de stânga îşi proclamă victoria după numărarea 90 la sută din voturi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coaliţia liderului socialist Edi Rama a obţinut 57,7 la sută din voturi, faţă de 39,4 la sută obţinute de alianţa de dreapta regrupată în jurul premierului în exerciţiu Sali Berisha, potrivit rezultatelor Comisiei Electrale Centrale (CEC).

Aceste rezultate a fost anunţate după numărarea a 88,73 la sută din buletine, până marţi, la ora 17.00 GMT (20.00 ora României), a precizat aceeaşi sursă.

Duminică rata de participare a fost de 53,4 la sută, mai mare cu 9,5 puncte procentuale decât cea de la alegerile legislative precedente din 2009, a precizat sursa citată.

Marţi seara, la Tirana, în faţa sediului Partidului Socialist, s-au reunit aproximativ 100 de simpatizanţi pentru a sărbători victoria, în timp ce alţii, la bordul a zeci de maşini, se deplasau pe străzile capitalei şi arborau drapele ale partidului, scandând "Victorie! Victorie!".

Rama, care luni i-a cerut adversarului său să îşi recunoască înfrângerea, a reiterat marţi această solicitare.

"Aşteptăm cu răbdare (...) ca adversarul nostru să accepte înfrângerea", a declarat el presei.

"Albanezii au decis să pună capăt unei epoci şi să înceapă alta. Rezultatele ne depăşesc previziunile cele mai optimiste", a continuat fostul primar al Tiranei.

Rama, în vârstă de 49 de ani, care a contestat îndelung rezultatele alegerilor legislative din 2009, a afirmat că cele ale actualului scrutin constituie "un triumf pentru albanezii care au decis să întoarcă pagina alegerilor pătate de fraude".

Comisia electorală era în impas marţi.

În urma diferendelor între putere şi opoziţie, trei dintre cei şapte membri ai săi au demisionat în aprilie, lăsând această instituţie fără majoritatea necesară de cinci voturi pentru a proclama rezultatele alegerilor.

Acest scrutin a fost urmărit îndeaproape de Uniunea Europeană, care a refuzat de două ori să acorde Albaniei statutul de candidat la aderare şi care a subliniat că acesta va constitui un "test crucial pentru instituţiile ţării" şi pentru viitorul său european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici