ALEGERI PREZIDENŢIALE în Georgia: Un fost profesor de filosofie, favorit să îl înlocuiască pe Mihail Saakaşvili după un deceniu la putere

Un fost profesor de filosofie pasionat de tricotat, Ghiorghi Margvelaşvili, este favoritul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc duminică în Georgia, unde Mihail Saakaşvili se pregăteşte să plece de la putere după un deceniu tumultuos în care s-a aflat la conducerea statului.

451 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE în Georgia: Un fost profesor de filosofie, favorit să îl înlocuiască pe Mihail Saakaşvili după un deceniu la putere

Ghiorghi Margvelaşvili (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Margvelaşvili, în vârstă de 44 de ani, este candidatul coaliţiei Visul Georgian, condusă de miliardarul şi premierul Bidzina Ivanişvili, care a învins tabăra lui Mihail Saakaşvili în alegerile legislative desfăşurate în urmă cu un an.

Însă preşedintele în exerciţiu al Georgiei îl contestă pe posibilul său succesor, considerându-l o "marionetă".

"Margvelaşvili este cunoscut în mediile intelectuale, dar mai puţin în cel public", subliniază politologul Alex Rondeli, preşedintele Fundaţiei Georgiene pentru Studii Strategice Internaţionale.

Acest fost profesor de filosofie şi rector al prestigioasei universităţi private GIPA a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp posturile de ministru al Educaţiei şi de vicepremier în Guvernul Ivanişvili.

- Marioneta miliardarului?

"Sprijinul lui Ivanişvili l-a ajutat să câştige popularitate", subliniază Alex Rondeli, în timp ce tabăra lui Saakaşvili denunţă lipsa de independenţă a favoritului scrutinului.

"Cine trebuie să fie următorul preşedinte georgian, marioneta unui om bogat sau un om politic independent şi experimentat?", a întrebat recent Saakaşvili în cadrul unui miting de susţinere a candidatului său, David Bakradze.

Aceste critici sunt respinse, însă, de către Bidzina Ivanişvili, care a promis să se retragă de pe scena politică după scrutin pentru a se dedica susţinerii societăţii civile.

"Nu am intenţia să conduc Georgia din umbră", a declarat Ivanişvili într-un interviu acordat recent pentru AFP.

Dacă va câştiga, Margvelaşvili va avea puteri mai reduse în comparaţie cu predecesorul său, deoarece, potrivit unei reforme constituţionale, funcţia de preşedinte va deveni mai puţin importantă decât cea de premier.

Ghiorghi Margvelaşvili este creditat cu aproximativ 40% dintre intenţiile de vot, în faţa fostului preşedinte al Parlamentului, David Bakradzé (20%).

Margvelaşvili, care vorbeşte engleza, a promis să continue politica de integrare în NATO şi Uniunea Europeană lansată de Mihail Saakaşvili.

În acelaşi timp, el va trebui să amelioreze relaţiile cu Rusia, foarte dificile de la izbucnirea războiului-fulger din august 2008 pentru preluarea controlului în teritoriul separatist georgian prorus Osetia de Sud.

"În paralel cu prioritatea integrării (în structurile) euroatlantice, trebuie să scădem tensiunea în relaţiile noastre cu Rusia", a subliniat într-o dezbatere televizată Margvelaşvili, a cărei fiică din prima căsătorie, Ana, şi-a făcut studiile la Moscova.

- Un alt tip de politician

Margvelaşvili reprezintă imaginea unui om simplu şi apropiat de popor, foarte apreciată în această mică ţară din Caucaz. Cu câteva zile înainte de alegeri, el a fost surprins în timp ce se afla la cumpărături într-un supermarket.

Totodată, într-o fotografie apare tricotând şosete, o pasiune ce intră în contradicţie cu imaginea de macho caucazian, ceea ce a stârnit amuzamentul pe reţelele de socializare.

Margvelaşvili locuieşte împreună cu partenera sa, actriţa Maka Ciciua, foarte cunoscută în Georgia.

"Ea m-a învăţat să rămân calm în situaţii dificile", a dezvăluit el într-un interviu.

"Comparat cu Saakaşvili, el reprezintă, în mod evident, un alt tip de politician", subliniază politologul Alex Rondeli.

"Probabil că acesta este omul de care Georgia are nevoie în acest moment", a adăugat el.

Erou al "revoluţiei trandafirilor" în 2003, Saakaşvili şi-a atras simpatia capitalelor occidentale prin dorinţa de a face reforme şi de a lupta împotriva corupţiei.

Însă imaginea sa a fost afectată în timp, din cauza dispersării unor acţiuni de protest în forţă, încălcării libertăţii presei şi, mai ales, războiului cu Rusia, ţară care a recunoscut independenţa a două teritorii georgiene separatiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici