Alegerile legislative din Iran: Conservatorii obţin o victorie zdrobitoare

Parlamentul iranian ales vineri va fi, ca şi cel precedent, larg dominat de conservatori care se reclamă de la liderul suprem Ali Khamenei, reformatorii dispunând doar de 19 mandate, potrivit unei compilări a rezultatelor primului tur de scrutin realizată de agenţie.

500 afișări
Imaginea articolului Alegerile legislative din Iran: Conservatorii obţin o victorie zdrobitoare

Alegerile legislative din Iran: Conservatorii obţin o victorie zdrobitoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din cele 290 de mandate, 224 au fost atribuite luni dimineaţa, în timp 63 de mandate urmează să facă obiectul unui al doilea tur de scrutin, probabil în aprilie, potrivit datelor publicate de site-ul Majlis. De asemenea, trei locuri erau neocupate.

Cu numai 19 mandate, faţă de 60 în precedenta legislatură, opoziţia reformatoare, care a boicotat masiv scrutinul, aproape dispare de pe scena parlamentară.

Însă puternica înnoire a Majlis, alegerea a numeroşi candidaţi "independenţi" şi complexitatea alianţelor politice fac dificilă orice estimare a ponderii diferitelor facţiuni şi echilibrului între susţinătorii şi adversarii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în cadrul viitorului Legislativ.

Niciuna dintre cele două coaliţii conservatoare principale aflate în competiţie, "Frontul Unit al Conservatorilor" care îi regrupează pe opozanţii lui Ahmadinejad şi "Frontul Durabilităţii" din care fac parte susţinătorii acestuia, nu a reuşit să se impună, potrivit unei compilări a rezultatelor întocmită de AFP pe baza numeroaselor informaţii disparate publicate de presă.

Din 222 de aleşi în primul tur identificaţi de AFP, "Frontul Unit", condus de preşedintele Parlamentului Ali Larijani, a obţinut numai 43 de mandate, iar "Frontul Durabilităţii" zece.

Au fost aleşi, de asemenea, 54 de candidaţi care figurau simultan pe listele celor două coaliţii - o particularitate a vieţii politice iraniene -, fără să fie posibil să se ştie ce partid vor opta să susţină.

Aceeaşi incertitudine este valabilă şi pentru 89 de deputaţi "independenţi", cu angajamente uneori necunoscute, care au reuşit să fie aleşi împoriva candidaţilor principalelor mişcări în cadrul acestui scrutin, care a înnoit peste jumătate din numărul membrilor Majlis.

"Vocea naţiunii", o coaliţie conservatoare redusă care i se opune lui Ahmadinejad, obţine două mandate.

De asemenea, cinci mandate revin principalelor minorităţi religioase recunoscute de Republica islamică (creştini, evrei, zoroastrieni).

Potrivit autorităţilor, peste 30 de milioane de persoane, dintre cei 48 de milioane de iranieni cu drept de vot, au participat la aceste alegeri legislative, primele alegeri generale de la tulburările şi grava criză politică ce au urmat realegerii contestate a preşedintelui Ahmadinejad în iunie 2009.

Puterea şi-a exprimat satisfacţia faţă de această participare importantă pe care a anunţat-o în avans, apreciind că reprezintă o susţinere a regimului într-un moment în care este supus unor ameninţări militare din partea Israelului şi unor presiuni economice tot mai mari din partea occidentalilor, din cauza programului său nuclear controversat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici