Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: Judecătorul Nicolae Timofti, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, este candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al ţării, au declarat surse din cadrul AIE pentru PRO TV Chişinău.

415 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: Judecătorul Nicolae Timofti, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: Judecătorul Nicolae Timofti, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (Imagine: Pro TV Chişinău)

Surse din cadrul AIE susţin că partidele de la guvernare îl vor propune pe magistrat drept candidat la funcţia de şef al statului, relatează PRO TV Chişinău. Reprezentanţii celor trei formaţiuni care formează AIE au declarat miercuri că s-au întâlnit cu un candidat la funcţia de preşedinte şi, în consecinţă, au convenit asupra datei alegerilor.

Totuşi, oficial, nimeni nu a vrut să anunţe cine este misteriosul candidat. Grupul lui Igor Dodon, de care AIE are nevoie pentru a alege şeful statului, a declarat că nu ştie despre cine este vorba şi că urmează să examineze candidatura acestuia atunci când va fi propusă.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc la 16 martie.

Potrivit cotidianul Timpul, Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948 în satul Ciutuleşti, raionul Soroca, şi a urmat facultatea de drept a Universităţii de stat din R.Moldova (1967-1972).

În perioada 1974-1976 el a lucrat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiţiei, iar la 11 aprilie 1976 a fost ales judecător în fostul raion Frunze, de unde a fost transferat în 1980 ca judecător la Judecătoria Supremă. În iunie 1990, Timofti a fost ales vicepreşedinte al Judecătoriei Supreme. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, el a fost numit preşedintele Curţii de Apel, funcţie din care a fost destituit în decembrie 2001. Din 1996 şi până în prezent, el este preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R.Moldova.

Nicolae Timofti este cunoscut ca o persoană cu viziuni progresiste, proeuropene şi care pledează pentru o societate bazată principii democratice, cu o economie de piaţă, pentru un stat bazat pe drept, în care drepturile omului să fie garante şi apărate în mod real.

Nicolae Timofti este căsătorit şi are trei copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici