Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului

O alertă de tsunami a fost emisă vineri pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei şi Americii de Sud, în urma cutremurului foarte puternic produs în largul Japoniei, a anunţat centrul american pentru tsnumai.

27 afișări
Imaginea articolului Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului

Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din Australia până în America Centrală, practic toate ţările care au deschidere la Oceanul Pacific sunt vizate de această alertă, a anunţat centrul american pentru tsunami.

Dar, în afară de Japonia, unde un val de zece metri a atins coastele Sendai, în nord-estul ţării, în rest nu au fost semnalate pagube importante.

Primele valuri, destul de mici, au atins două insule ruseşti din Kurile, unde aproximativ 11.000 de persoane au fost evacuate, a anunţat centrul pentru tsunami din Sahalin.

Un prim val, având o înălţime de un metru, a atins insula Shikotan, iar un altul, de 95 de centimetri, insula Kunashiri, a declarat un reprezentant al acestui centru.

În Taiwan, valurile provocate de cutremur au atins coastele fără să provoace pagube, au anunţat autorităţile vineri după-amiază.

Mai în larg, în Pacific, zonele de coastă au fost evacuate în insulele Mariane, dar şi în Guam şi Hawaii. Nivelul alertei a fost în schimb redus în insulele Marshall.

Centrul american avertizase anterior că tsunami va atinge insula Hawaii în jurul orei 02.45 (14.45 ora României), iar coasta Statelor Unite la ora locală 07.45 (17.45 ora României).

Autorităţile din Filipine, arhipelag situat la câteva mii de kilometri sud-vest de Japonia, le-au cerut locuitorilor lor din zonele de coastă să fie foarte vigilenţi, un prim val seismic fiind aşteptat aici între orele 17.00 şi 19.00 (11.00 şi 13.00 ora României). Acesta ar urma să aibă o înălţime de un metru.

"Aceste valuri ar putea continua să vină timp de mai multe ore", potrivit buletinului filipinez.

În Indonezia, este posibil ca "valuri provocate (de cutremur) să ajungă în jurul orei 20.00 (13.00 ora României)" în provinciile Papua, Moluce şi nordul Sulawesi, au anunţat autorităţile de la Jakarta.

Imensul arhipelag a plătit un tribut greu cu două tsunami devastatoare. În octombrie, un val seismic a provocat moartea a 400 de persoane, devastând coastele insulelor Mentawai, în largul insulei Sumatra.

La 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 a generat un val seismic devastator care a provocat moartea a 168.000 de persoane în Indonezia şi alte zeci de mii în jurul Oceanului Indian.

În zona Oceania, Australia a anunţat că valurile "nu prezintă riscuri" pentru coastele sale. Dar în Noua Zeelandă vecină, securitatea civilă a cerut populaţiei să se îndepărteze de malul mării.

Arhipelagul Marchize, în Polinezia franceză, poate, de asemenea, să "sufere efecte semnificative", potrivit Înaltului comisariat al republicii, care a creat o celulă de vigilenţă.

De cealaltă parte a Oceanului Pacific, mai multe ţări se pregătesc de un eventual impact. Ecuadorul a lansat o alertă dar "pentru moment nu este necesară nicio evacuare", au declarat autorităţile. O "alertă preventivă" a fost lansată şi în Chile.

Litoralul chilian a fost lovit, în urmă cu un an, de un tsunami generat de un cutremur cu magnitudinea de 8,8, care a provocat peste 500 de morţi şi a lăsat fără locuinţe 220.000 de familii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici