Alexis Tsipras îl nominalizează pe un fost ministru conservator drept candidat la preşedinţie

Premierul grec Alexis Tsipras l-a nominalizat marţi pe fostul ministru de Interne Prokopis Pavlopoulos, un moderat de centru-dreapta, drept candidat la preşedinţie din partea Guvernului, relatează publicaţia electronică Ekathimerini.

136 afișări
Imaginea articolului Alexis Tsipras îl nominalizează pe un fost ministru conservator drept candidat la preşedinţie

Prokopis Pavlopoulos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tsipras a declarat în faţa grupului parlamentar al partidului său, Syriza, că decizia de a-l nominaliza pe fostul ministru de Interne, membru al partidului Noua Democraţie, reflectă nevoia unui consens politic şi social.

Grecia nu a reuşit, în decembrie, să aleagă un nou preşedinte, ceea ce a condus la convocarea alegerilor anticipate, câştigate de partidul de extremă stânga Syriza.

Tsipras urma să anunţe candidatul Guvernului duminică, dar procedura a fost amânată în ultimul moment din cauza obiecţiilor din cadrul partidului său.

După acest anunţ, primul tur de scrutin din Parlament pentru alegerea preşedintelui va avea loc miercuri seara, la ora 19.30 (19.30 ora României). Potrivit Constituţiei, Pavlopoulos va avea nevoie de 180 de voturi pentru a fi ales. În afară de voturile parlamentarilor afiliaţi puterii, nominalizarea lui este susţinută şi de partidul conservator Noua Democraţie.

Pavlopoulos, în vârstă de 64 de ani, s-a născut la Kalamata şi a studiat dreptul la Universitatea din Atena, relatează Greek Reporter. În perioada 1990-1995 el a fost consilier al preşedintelui Konstantinos Karamanlis, iar în 1996 a fost ales parlamentar din partea partidului Noua Democraţie.

După alegerile din martie 2004, câştigate de Noua Democraţie, Pavlopoulos a devenit ministru de Interne, Administraţie Publică şi Descentralizare în Guvernul condus de Kostas Karamanlis. După alegerile parlamentare din 2007, câştigate tot de Noua Democraţie, Ministerul de Interne a fuzionat cu Ministerul Ordinii Publice şi a fost condus tot de Pavlopoulous.

Pavlopoulous este căsătorit şi are trei copii, două fete şi un băiat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici