Ambasadoarea Finlandei în România: Nu e momentul să fie ridicat MCV. Nu sunt îndeplinite complet obiectivele

Ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Ulla Väistö, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România nu trebuie ridicat momentan, deoarece obiectivele nu sunt îndeplinite complet, iar românii nu doresc eliminarea mecanismului.

601 afișări
Imaginea articolului Ambasadoarea Finlandei în România: Nu e momentul să fie ridicat MCV. Nu sunt îndeplinite complet obiectivele

Ambasadoarea Finlandei în România: Nu e momentul să fie ridicat MCV. Nu sunt îndeplinite complet obiectivele (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Întrebată dacă România a îndeplinit toate obiectivele stabilite în cadrul MCV, în contextul în care politicienii români doresc eliminarea acestui mecanism, ambasadoarea Finlandei, Ulla Väistö, a declarat că au fost făcute progrese, dar mai rămân multe de făcut.

"Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost foarte important pentru România în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar şi independenţa justiţiei, instituţiile de integritate în general şi lupta împotriva corupţiei. A fost creat pentru România şi Bulgaria la momentul aderării la UE când ambele ţări ar fi trebuit să îndeplinească deja obiectivele stabilite în cadrul MCV. Cred că pe parcursul celor 7 ani MCV a fost foarte important pentru România şi pentru români. Când vorbesc cu românii, ei cred că, atât timp cât nu toate obiectivele sunt îndeplinite complet, Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu trebuie eliminat. Suntem pe deplin de acord cu concluziile ultimului raport MCV, potrivit cărora România a făcut multe progrese, dar mai sunt multe de făcut", a declarat diplomatul finlandez.

"Nu sunt îndeplinite complet toate criteriile şi nu credem că deocamdată Mecanismul trebuie ridicat. Şi mulţi români cred la fel", a mai spus Ulla Väistö.

Referitor la dorinţa oficialilor români de ridicare a MCV, ambasadoarea Finlandei a precizat că înţelege şi a încurajat autorităţile de la Bucureşti "să fie foarte eficiente şi rapide în acest sens".

"Ştiu că membri ai guvernului român şi alţi oficiali au spus că obiectivul lor este ridicarea MCV. E de înţeles, dar depinde de români. În ziua în care criteriile vor fi îndeplinite în mod satisfăcător, MCV va fi ridicat. Va fi o zi mare şi noi încurajăm autorităţile române să fie foarte eficiente şi rapide în acest sens. Dar în acest moment nu e cazul. După cum spuneam au fost făcute multe progrese, dar trebuie mai mult atât în ceea ce priveşte reforma judiciară – unde lucrurile au mers bine dar mai sunt lucruri de făcut - cât şi instituţiile de integritate şi lupta împotriva corupţiei", a subliniat ambasadoarea Ulla Väistö.

În ceea ce priveşte aderarea la Schengen, diplomatul a explicat că Finlanda s-a opus la intrarea României şi Bulgariei în acest spaţiu în septembrie 2011, dar de atunci chestiunea nu a mai fost supusă la vot, astfel că autorităţile de la Helsinki nu au mai discutat despre acest subiect în ultimii doi ani.

Interviul integral cu ambasadoarea Finlandei va fi difuzat la ora 11.00.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici