Ambasadoarea Germaniei în Yemen, vizată de o tentativă eşuată de răpire soldată cu un mort

Ambasadoarea Germaniei în Yemen, Carola Müller-Holtkemper, a fost ţinta unei tentative eşuate de răpire, însă unul dintre agenţii săi de securitate, cetăţean german, a fost ucis de militanţi islamişti, anunţă surse diplomatice citate de AFP. Atacul a avut loc în faţa unui magazin situat în cartierul diplomatic din Sanaa.

725 afișări
Imaginea articolului Ambasadoarea Germaniei în Yemen, vizată de o tentativă eşuată de răpire soldată cu un mort

Carola Müller-Holtkemper (Imagine: captura video)

Militanţi islamişti au coborât dintr-un vehicul şi au încercat să o răpească pe ambasadoarea Germaniei, Carola Müller-Holtkemper, în cartierul diplomatic Hadda, în sudul capitalei Sanaa.

Un agent din anturajul diplomatului german a fost ucis în atac. Ambasadoarea nu a fost rănită.

O altă sursă diplomatică occidentală a anunţat că un cetăţean străin a fost răpit duminică, în nordul capitalei yemenite Sanaa.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului German de Externe a declarat pentru AFP că incidentul încă nu a fost confirmat, însă ministerul "depune eforturi mari pentru a stabili faptele" exacte.

Trupul agentului de securitate german a fost transportat la un spital saudito-german din Sanaa, iar locul unde a avut loc atacul a fost izolat printr-un cordon de securitate.

Autorităţile yemenite au dezminţit, duminică seara, că ambasadoarea Germaniei în Yemen a fost victima unei tentative de răpire la Sanaa, însă au confirmat că unul dintre agenţii de securitate ai acesteia a fost ucis.

Ambasadoarea, Carola Müller-Holtkemper, "în prezent, nu se află în Yemen", a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Externe.

Totuşi, "se pare că unul dintre agenţii ei de securitate a fost ucis, încercând să reziste unei tentative de răpire", a adăugat acest oficial.

Acesta este primul caz când un ambasador, în special occidental, este vizat de o tentativă de răpire în Yemen, stat sărac din Peninsula Arabia, unde o filială Al-Qaida continuă să fie foarte activă, în pofida unor atacuri împotriva membrilor grupărilor islamiste, vizaţi frecvent de atacuri cu drone americane.

Ambasada Germaniei din Sanaa a fost vizată, în trecut, de mai multe comploturi ale Al-Qaida în Peninsula Arabia, care are cartierul general în Yemen. De asemenea, această ambasadă a fost una dintre reprezentanţele diplomatice care au fost închise în capitala yemenită, în august, din cauza unui pericol de atentate din partea Al-Qaida.

Cetăţeni străini sunt răpiţi frecvent în Yemen, în special, de către triburi care folosesc ostatici pentru ca autorităţile să le îndeplinească cererile. În majoritatea cazurilor, ostaticii sunt eliberaţi.

Însă doi diplomaţi răpiţi în Yemen, viceconsulul saudit la Aden (sud) şi un diplomat iranian, sunt în continuare ţinuţi ostatici de către membri Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici