Ambasadorul britanic la Teheran: Devastarea ambasadei nu s-ar fi putut produce fără consimţământul regimului iranian

Ambasadorul Marii Britanii în Iran Dominick Chilcott a acuzat vineri regimul de la Teheran că şi-a oferit "acordul" şi "susţinerea" pentru atacul de marţi, povestind momentele pe care le-a trăit în cursul acestor evenimente, închis la ultimul etaj al Cancelariei.

941 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul britanic la Teheran: Devastarea ambasadei nu s-ar fi putut produce fără consimţământul regimului iranian

Ambasadorul britanic la Teheran: Devastarea ambasadei nu s-ar fi putut produce fără consimţământul regimului iranian (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Îi auzeam încercând să spargă uşile, chiar sub noi", a declarat ambasadorul.

Chilcott a acuzat regimul iranian că şi-a oferit "acordul" şi "susţinerea" pentru acest atac, care a antrenat, ca răspuns, închiderea ambasadei Marii Britanii şi expulzarea, vineri, a tuturor diplomaţilor iranieni din Londra.

Manifestanţii iranieni, care devastau sediul Cancelariei, "nu au reuşit să acceadă în partea clădirii în care ne aflam noi", a declarat ambasadorul pentru presa britanică.

Dar, "la un moment dat, au intrat într-un birou şi au declanşat un incendiu (...), lucru care ne-a obligat să ieşim", a continuat el, adăugând că el şi membrii personalului împreună cu care se afla au avut "noroc" că mulţimea părăsise, în acel moment, incinta, îndreptându-se spre reşedinţa personalului ambasadei.

Escortaţi de poliţişti, diplomaţii britanici au fost conduşi, ulterior, spre o altă clădire, la adăpost. "Stăteam pe întuneric şi îi auzeam pe atacatori în jurul nostru. Habar nu aveam cum se va termina totul", a spus Chilcott.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe William Hague declara miercuri, când a anunţat închiderea ambasadei britanice din Teheran şi expulzarea în termen de 48 de ore a diplomaţilor iranieni din Londra, că devastarea ambasadei nu s-ar fi putut produce "fără consimţământul până la un anumit punct" al regimului iranian.

Dominick Chilcott a mers şi mai departe. "Iranul nu este genul de ţară în care manifestanţii se adună spontan înainte să meargă să atace o ambasadă străină. Acest tip de acţiune nu are loc decât cu acordul şi susţinerea statului", a acuzat el.

Ambasadorul a adăugat că nu se aşteaptă la o reluare imediată a relaţiilor diplomatice normale cu Iranul. De asemenea, el a apreciat că cei care au plănuit atacul nu au prevăzut răspunsul Londrei.

"Nu se aşteptau, fără îndoială, să îi trimitem acasă pe membrii ambasadei Iranului din Londra", a spus Chilcott.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici